Понеделник, 20 Май 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.03.2023  » Психолог: Не пренебрегвайте пролетната умора


  "През пролетта човек трябва внимателно да следи емоционалното си състояние", съветва клиничният психолог Екатерина Корчагина. В разговор с "Lenta.ru" тя даде няколко съвета как да се справим с пролетната умора и предупреди да не пренебрегваме сезонната депресия.

  "Всеки може да преживее пролетно обостряне на психично заболяване", предупреди психологът. Тя обясни, че когато светлата част на деня стане по-дълга, организмът започва да произвежда повече серотонин - хормонът на щастието, отговорен за настроението и емоционалното състояние. В същото време активността на слънцето може да предизвика стрес и дискомфорт за хората, страдащи от леки психични разстройства. Освен това сезонната депресия може да бъде причинена от промяната в биоритмите. "Например през пролетта много хора започват да се събуждат по-рано, което води до промяна в моделите на сън и бодърстване", казва Корчагина.

  "Една от най-известните прояви на пролетната умора е така наречената "априлска криза". Този термин се използва в медицинската общност за описание на явлението влошаване на психичното състояние през пролетта. През този период хората изпитват силна тревожност, раздразнителност, умора, намалена концентрация и дори могат да развият депресия", предупреждава клиничният психолог.

  Според нея свеждането до минимум на влиянието на сезоните върху психичното здраве не изисква много усилия. На първо място, важно е да се спазва дневната рутина: ставане и лягане по едно и също време. Също така трябва да не преяждате и да пиете достатъчно течности.

  "Разговорите със семейството и приятелите са чудесен начин за намаляване на нивата на стрес", напомня психологът. "Ако забележите признаци на пролетна умора при себе си или при близък човек, трябва да се консултирате със специалист. Той ще ви помогне да установите причините за проблема и ще ви предпише ефективно лечение, ако се налага", съветва Корчагина.

  Според клиничния психолог много хора не се отнасят сериозно към психичното си здраве и не смятат депресивните емоционални състояния за проблем, като се опитват да омаловажат признаците на потиснатост. Тя призова да не допускаме тази грешка, тъй като проблемите с настроението и апатията оказват значително влияние върху качеството на живот, а вследствие на стреса могат да възникнат и други заболявания.

  "Важно е да се грижим за психиката си, да наблюдаваме емоциите и тялото си, да бъдем бдителни и внимателни към себе си и близките си", съветва психологът.
  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »