Събота, 1 Април 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.03.2023  » 5 невероятни ползи за здравето от следобедната дрямка


  Дрямката е приятен и чудесен начин да се презаредите с енергия, когато се почувствате изтощени в следобедните часове на деня. Изтощителното ежедневие, недостатъчният сън през нощта, стресът, работата, нездравословното хранене са само част от факторите, които влияят на нивата на енергия. Следобедната дрямка може да се окаже вашето спасение, пише az-jenata.bg.

  Вижте 5 ползи от следобедната дрямка.

  1. Повишава когнитивните способности.

  Според изследване от 2021 година, публикувано в International Journal of Environmental Research and Public Health, цитирано от lovetoknowhealth.com, следобедната дрямка може да подобри когнитивните резултати, паметта, усвояването на информация и използването ѝ ефективно. Ако взимате следобедна дрямка за 1 час всеки ден, това може да повиши бдителността и енергията ви.

  2. Подобрява настроението и емоциите.

  Недостатъчният сън и липсата на енергия могат да повлияят сериозно на емоциите, владеенето им, както и на общото настроение. Недоспиването може да доведе до раздразнителност, избухливост, лошо настроение и ниски нива на енергия в тялото. Изследванията сочат, че хората, които редовно си поспиват следобед, имат много по-добър контрол над емоциите и се чувстват в добро настроение през по-голямата част от времето.

  3. Подобрява дългосрочната памет.

  С напредване на възрастта съществува риск паметта да започне да отслабва. При недостатъчен сън и почивка за мозъка и нервната система проблемите с дългосрочната памет могат да се появят по-рано и да се задълбочат. Ако си подремвате редовно и си взимате качествена почивка, този риск може да намалее.

  4. Подобрява се способността за усвояване на нови умения и информация.

  Когато мозъкът е добре отпочинал, а тялото е пълно с енергия благодарение на редовния сън и следобедната дрямка, ще ви е по-лесно да усвоявате нова информация и умения независимо на колко години сте. Известно е, че с напредване на възрастта тези способности постепенно намаляват, но ще ги отложите максимално във времето, ако си поспивате редовно следобед.

  5. Подобрява издръжливостта при тренировка.

  Ако сте редовно трениращи, следобедната дрямка може да се окаже един от ключовете ви за издръжливост и добри резултати. Тренировките са чудесен начин да влезете във форма и да я поддържате, но ако не са придружени от качествена почивка, резултатите няма да са така добри. Редовното поспиване следобед е прекрасно допълнение към нощния ви сън за възстановяване и енергия. Те ще допринесат да постигате целите и резултатите, които сте си поставили с тренировките.
  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    17.03.2023 - ПРОГРАМА НА МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2023
  ОСНОВНИ И СЪПЪТСТВАЩИ СЪБИТИЯ

  всички интервюта  »