Вторник, 23 Април 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  23.01.2023  » Проучване препоръчва две алкохолни напитки седмично


  Според новите национални препоръки в Канада "сухият януари" трябва да бъде през цялата година, като единственият подход, който не крие рискове е нулевият прием на алкохол.

  Ако все пак трябва да пиете, в подкрепените от правителството насоки се счита, че най-много две питиета седмично са с нисък риск.

  Препоръката е много по-неблагоприятна от предишната, публикувана през 2011 г. Тези насоки допускаха максимум 10 питиета седмично за жените и 15 питиета за мъжете.
  Изследване: Тютюнът и алкохолът са начело на причините за рак в света

  В новия доклад, финансиран от Health Canada, се предлага също така да се поставят задължителни предупредителни етикети на всички алкохолни напитки.

  "Основното послание на тези нови насоки е, че всяко количество алкохол не е полезно за вашето здраве", казва Ерин Хобин, старши научен сътрудник в отдела за обществено здраве в Онтарио и член на експертната група, разработила насоките. "И ако пиете по-малко е по-добре."

  В доклада от близо 90 страници, изготвен от Канадския център за употреба на вещества и пристрастяване (CCSA), подробно се описват различни рискове за здравето, свързани с това, което досега се считаше за ниска консумация на алкохол.

  Според CCSA повече от две стандартни питиета - всяко от които е еквивалентно на 12-унция бира с 5% алкохол или 5-унция вино с 12% алкохол - води до увеличаване на негативните последици, включително рак на гърдата и дебелото черво.

  Това може да се окаже грубо събуждане за около 80% от възрастните канадци, които пият.

  "Новите насоки може би са малко шокиращи", казва д-р Хобин. "Мисля, че това е много нова информация за обществеността, че при три стандартни питиета седмично рискът от рак се увеличава с 15 % и се увеличава допълнително с всяко следващо питие."

  "Три стандартни питиета седмично за повечето канадци не биха се считали за голямо количество алкохол", добави тя.

  Канадските експерти казват, че драстичната промяна в указанията - от почти две питиета на ден до две на седмица - е резултат от по-добри изследвания с течение на времето.

  "Данните във всички области се подобряват по отношение на това как и какво измерваме", казва Джейкъб Шели, професор по здравеопазване и право в Западния университет.

  Новите препоръки поставят страната в неравностойно положение с няколко други западни държави. Националните насоки на Австралия, публикувани през 2020 г., препоръчват максимум 10 стандартни напитки седмично. Франция предлага същото.

  САЩ препоръчват не повече от две питиета на ден за мъжете и едно за жените, докато Обединеното кралство предлага не повече от 14 "единици" алкохол - около шест чаши вино или пинта бира - на седмица.

  Канада обаче не е сред отличниците. От 2015 г. Съветът по здравеопазване на Нидерландия препоръчва на хората да се въздържат от алкохол напълно или да пият не повече от една стандартна напитка всеки ден.

  Все още е отворен въпросът дали канадците - които обичат бирата си почти толкова, колкото хокея - ще бъдат убедени да пият по-малко заради тези указания.
  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »