Петък, 23 Февруари 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  23.01.2023  » Луната се доближава най-много до Земята за пръв път от 1000 г.
  Луната е най-близо до Земята през последните близо 1000 години. Това се случи на 21 януари. Разстоянието до единствения естествен спътник на планетата бе 356 568 км. Това е най-близкото разстояние до Земята от 1030 г. насам.


  Луната бе е в перигей, тоест в най-близката точка до Земята и разстоянието до нашия спътник бе 356 568 км. По това време нашият спътник започна нова фаза, която се нарича новолуние. Ако новолунието съвпада с местоположението на Луната в най-близката ѝ точка до Земята, тогава понякога това събитие се нарича "суперлуна", въпреки че това име не се използва официално в астрономията, уточнява Glasnews.bg.

  При това космическо събитие Луната не се вижда в небето и е приблизително между Слънцето и Земята, допълва Forbes. Нашият спътник се върти по леко удължена елипсовидна орбита около Земята, така че всеки месец се приближава до планетата и се намира в най-близката точка, тоест в перигея, или в най-далечната точка, тоест в апогей.

  Астрофизикът Греъм Джоунс установи, че през уикенда Луната ще бъде най-близо до Земята за последните 992 години. Той проучва данни за местоположението на Луната по време на новолунието на по-близо от 356 570 км до Земята през последните 2000 години и установи, че последният път, когато е била в перигей, е по време на новолунието през 1030 г., втория път, когато това ще се случи, бе 21 януари, а третото подобно събитие ще се случи през 2368 г.

  Между другото, приближаването на Луната към Земята съвпада с друго космическо събитие, което се нарича съвпад на Венера и Сатурн. В неделя, 22 януари, точно след залез-слънце, тези две планети ще се виждат в небето близо една до друга и ще бъдат почти в една линия.

  Според учените в периода от 20 до 25 януари влиянието на Луната върху приливите и отливите на Земята ще бъде особено силно. Следователно ще бъде възможно да се наблюдават огромни приливи в крайбрежните райони през тези дни, но пикът на големите приливи ще дойде на 23 януари.

  Заедно с новолунието и най-близкото приближаване на луната до Земята дойде и китайската нова година, чийто символ е заекът. Следователно от 21 януари със сигурност можем да кажем, че е настъпила Годината на заека.

  Въпреки че Луната няма да се вижда на нощното небе, тя все пак ще бъде между Слънцето и Земята. Но няма да затвори нашата звезда със себе си, защото няма да се намира на една и съща линия между Слънцето и нашата планета. В противен случай би довело до слънчево затъмнение.

  Разстоянието на Луната от Земята е решаващо, когато става дума за слънчеви затъмнения. Ако нашият спътник е сравнително близо до Земята, тогава той може да блокира целия слънчев диск и да предизвика пълно слънчево затъмнение, което следва да се случи на 20 април 2023 г.

  Въпреки това, ако Луната е относително далеч и следователно изглежда по-малка, тя не може да покрие напълно Слънцето и резултатът е пръстеновидно слънчево затъмнение, което ще се случи на 14 октомври 2023 г.
  АРЕНА
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »