Вторник, 23 Април 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  23.01.2023  » 8 неща, които не бива да правите на шведска маса
  Някои хора избират престоя си в хотели според това дали предлагат шведска маса или не. За много туристи това е предпочитан начин на изхранване заради удобството, докато други смятат, че неограниченото количество храна им дава възможност "да си избият" част от парите за почивката, което няма как да е така - хотелите много добре знаят как да устроят бюджета си, че това да не се случи.

  Разбира се, да бъдем честни, при повечето туристи надделява обикновената човешка лакомия. Ако хотелът е хубав и храната е качествена, не можем да ги корим много - все пак човек е на почивка и иска да се отпусне.

  Но за съжаление някои хора се държат изключително противно около шведската маса. Често правят неща, които не само дразнят останалите, но и нарушават елементарни граници на добро възпитание.

  Ако не искате да изглеждате грозно отстрани, когато сте на шведска маса, вижте кои са нещата, които никога не бива да правите там, пише pochivka.blitz.bg.

  1. Да подбирате храната

  Ако искате винаги да получавате най-сладкото парче, трябва да отидете при баба си на село, а не в хотел със система за хранене на шведска маса. Хотелските правила, а и доброто възпитание, забраняват ровенето на храната и местенето на парчета, независимо колко ги искате. Трябва да вземете това, което е по-близо. В краен случай предварително преценете къде се намира най-вкусната част и я извадете бързо.

  2. Вземате твърде много

  Следвайки принципите „Веднъж се живее“ и „Запасете се от самото начало“, някои трупат планини с храна в чинията си. Яденето на всичко това е трудно, понякога дори невъзможно - но по някаква причина тази мисъл не обзема навреме любителите на неограничената храна. Следователно те оставят след себе си купища полуизядена или дори недокосната храна. Проблемът е добре известен: някои хотели вече са започнали строго да глобяват туристите, които оставят много в чиниите си.

  3. Да слагате всичко в една чиния

  При вида на такива туристи започвате да мислите, че на входа им е дадена само една чиния и са им обяснили, че в ресторанта има недостиг на посуда и няма да има достатъчно за всички. Това са хора, които без проблем смесват с пиле с десерти, сосове със сладко и плодове с риба. Но използването на няколко чинии дори се насърчава от правилата на бюфета. Поне сложете плодове със сладкиши отделно от основното.

  4. Да използвате една и съща щипка за всички храни

  Някои хора не виждат нищо страшно в такъв навик: те се въоръжават с щипки някъде близо до щанд със задушено свинско месо и с тях слагат всичко - от ориз до десерти. Ясно е, че това не може да се направи: всяко ястие на бюфета върви със собствена щипка или лъжица. Не я намерихте? Вземете чиста, няма вие да я миете.

  5. Да вземате храна със себе си

  "Какво пък?", мисли грижовната майка на семейството, слагайки в торба плодове, кифли, зеленчуци. „Те имат толкова много, така или иначе няма да ги изядат всичките. Ние едва събрахме билет, дори и да спестим от храна, те няма да загубят". Изглежда, че има някаква логика в думите ѝ, но правилата за поведение на бюфета са съвсем ясни: храната не може да бъде изнасяна. Понякога се правят изключения за някои единични плодове, но все се допитайте до служителите на хотела преди да грабите.

  6. Да бързате

  Всеки, който е почивал на "ол инклузив", поне веднъж е попадал на семейства на почивка, които смятат победата в надпреварата за храна за основна задача. Идват в 7:55, ако ресторантът отваря в 8:00, нахлуват в залата, разпределят зони - ти си за сладкиши, ти си за месо, ти си за плодове - и тичат, сякаш храната се опитва да избяга в кухнята при вида им. Не бива да сте като тях. В края на краищата не бягайте стремглаво накъдето и да било - това е същността на почивката.

  7. Да изразявате недоволство

  До края на обяда или вечерята може да свърши пилето, мандарините и с това - търпението на персонала. Но това не е причина да изразявате шумно недоволството си от оскъдността на асортимента или неучтивостта на работниците. Все пак храната не трябва да чака и сервитьорите и готвачите не трябва да слушат груби забележки. Ако смятате, че храната обективно не отговаря на обявената, уведомете за това гида или администратора на хотела.

  8. Да се появите в плажно облекло

  Никак не е прието да идвате на бюфета в плажно облекло (в спортно облекло също като цяло не е редно). Ясно е, че сте на курорт и лятна почивка и ви мързи да се преобличате. Но все пак приемете този съвет сериозно, ако не искате да ви порицаят публично пред останалите гости на хотела, че изглеждате неподходящо.
  АРЕНА
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »