Събота, 28 Януари 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.11.2022  » В кой български град живеят най-много столетници?

  Движението, хубавата храна и спокойният живот са най-често посочваните предпоставки за дълъг живот от столетниците в България.

  Това установиха кореспондентите на БТА, които потърсиха отговори колко и къде са хората над 100-годишна възраст в различните райони на страната и каква е тайната на дълголетието им.

  У нас има 325 души, достигнали 100-годишна възраст, от тях 242 са жените, а 83-ма са мъжете, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) към 31 декември 2021 г. В градовете живеят 222-ма от дълголетниците, а в селата двойно по-малко - 103-ма. Значително повече - 4958 са хората на достолепната възраст между 95 и 99 години, показват още данните.

  В област Благоевград, по данни на НСИ, има 13 столетници, от които седем жени и шестима мъже. В областния град има петима души на и над 100-годишна възраст, а в селата са осем. В област Бургас има осем жени над 100 години, а хората между 95 и 99 години са 242-ма, като отново преобладават жените – 176. На територията на община Варна живеят 10 столетници. Най-възрастният от тях е на 103 години, съобщиха от дирекция „Информационно и административно обслужване" към Община Варна.


  В град Пловдив общо 25 души са на и над 100 години, съобщиха от общинската служба ГРАО. От тях 16 са жени и девет - мъже. Само през настоящата година 13 души са навършили столетие. Общо столетниците в община Асеновград са четирима като трима от тях стават на век тази година - те са от селата Орешец и Тополово, и от Асеновград. В Община Родопи тази година един мъж е навършил 100 години, той е от село Брестовица. На 101 години е жена от Цалапица, а две жени догодина от Златитрап и Марково също ще се присъединят към столетниците в общината. Един от най-възрастните хора в Пловдивска област е Димитър Куков от Карлово - на 104 години.

  Общо 115 са жителите в община Шумен на сто и повече години, според справка на общинската администрация в областния град, предоставена на БТА. В нея фигурират множество турски имена на жители на и над 110-120 години. „Това вероятно са преселници в Турция, за които техните роднини не са сметнали за необходимо да изпратят до общината смъртния им акт, ако са починали“, уточни за БТА Роза Енчева - главен експерт "Връзки с обществеността" на Община Шумен.

  АРЕНА
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    27.01.2023 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  27 януари - 2 февруари

  всички интервюта  »