Събота, 28 Януари 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.11.2022  » Учени съживиха вирус на почти 50 000 години

  Древен вирус беше съживен, след като е бил замразен в продължение на почти 50 000 години. Вирусът е открит заедно с още шест други в сибирската ледена почва. Най-младият замразен вирус е на 27 000 години, а най-старият - на 48 5000 години, което го прави най-древният вирус, който учените са съживили досега, пише БГНЕС.

  Съживяването на древен вирус може да изглежда като ужасна идея, но ученият се е постарал да го направи в контролирана лаборатория. И макар че са опасни, вирусите могат да ни помогнат да се подготвим за проблеми от пандемичен характер. Предвид продължаващата заплаха, която изменението на климата представлява за нашия свят и вечната ледена покривка по света, готовността е от първостепенно значение.

  Изследователите откриват 48 500-годишния вирус на дъното на езеро в Юкечи Алас в Якутия, Русия. Древният вирус, който те съживяват, е известен като пандоравирус или гигантски вирус. Той заразява едноклетъчни организми, известни като амеби. Освен това всички открити досега вируси изглежда са тези пандоравируси и въз основа на досегашните експерименти всички те са активни и се възпроизвеждат в тестовите субекти.

  Това е важна информация, защото тя може да ни помогне да се подготвим по-добре за бъдещи инфекциозни вируси, които ще се освободят при топенето на вечния лед. Ако тези гигантски вируси са все още живи след хиляди години, тогава е логично да се очаква, че и други вируси могат да бъдат живи. Това означава, че рискът тези древни вируси да се съживят в природата и да заразят хора или животни е вероятен при размразяването им.

  Изследователите са публикували данните за древните вируси на сървъра bioRxiv, предадено от "BGR". Статията все още не е рецензирана, така че представеното в нея разбиране може да се промени в бъдеще. Засега обаче тя представлява интригуваща и донякъде плашеща мисъл за възможността от епидемии, ако още древни вируси бъдат съживени от топенето на вечната замръзналост.

  Преди това учените откриха и древни, невиждани досега вируси в ледниците, които биха могли да се освободят при топенето на ледените плочи.
  АРЕНА
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    27.01.2023 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  27 януари - 2 февруари

  всички интервюта  »