Петък, 7 Октомври 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.08.2022  » Дейностите в свободното време пазят от деменция

  За да намалите риска от деменция, е добре да се присъедините към клуб по интереси. Ходенето пеша или карането на колело е още по-добре. А четенето, игрите или свиренето на музикални инструменти са най-добри, сочи ново изследване, цитирано от ЮПИ.


  Това са едни от заключенията на мета-анализ, в който са разгледани предишни изследвания на физическите, когнитивните и социалните дейности през свободното време и деменцията. Изследването е публикувано в онлайн списанието на Американската академия по неврология.

  Предишни изследвания показаха, че заниманията в свободното време са свързани с ползи за здравето, "като например по-нисък риск от рак, намаляване на предсърдното мъждене и възприемането на собственото благосъстояние", каза съавторът на изследването д-р Лин Лу в прессъобщение. Но той цитира "противоречиви данни" за ролята на дейностите през свободното време за предотвратяване на деменцията - общ термин за загуба на паметта и други умствени способности, достатъчно сериозна, за да попречи на ежедневните дейности. Болестта на Алцхаймер е най-разпространеният вид.

  Новият анализ "установи, че дейностите в свободното време, като изработване на занаятчийски изделия, спортуване или доброволческа дейност, са свързани с намален риск от деменция", казва Лу, главен изследовател в Института за изследване на мозъка към Пекинския университет в Китай.

  Изследователите са прегледали 38 проучвания от цял свят, включващи общо над 2 милиона души, които не са имали деменция. По време на проучванията 74 700 участници са развили това заболяване, включително 2 848 случая на болестта на Алцхаймер и 1 423 случая на съдова деменция. Световната здравна организация изчислява, че повече от 55 милиона души по света живеят с деменция, като всяка година се появяват близо 10 милиона нови случая.

  Участниците в проучването, които са били проследявани в продължение на най-малко три години, са предоставили информация за своите дейности в свободното време чрез въпросници или интервюта. След коригиране на фактори като възраст, пол и образование изследователите заявиха, че са установили, че дейностите през свободното време като цяло са свързани със 17% по-нисък риск от деменция за активните хора, в сравнение с онези, които не се занимават с различни дейности.

  По-конкретно, при хората, които са участвали в "умствени дейности", рискът от деменция е бил с 23% по-нисък. Тези дейности са описани като състоящи се предимно от "интелектуални" занимания и включват "четене или писане за удоволствие, гледане на телевизия, слушане на радио, игра на игри или свирене на музикални инструменти, използване на компютър и изработване на занаятчийски изделия", се казва в съобщението.

  При хората, които са се занимавали с физически дейности, сред които са "ходене, бягане, плуване, каране на колело, използване на тренажори, спортуване, йога и танци", рискът от деменция е бил със 17 % по-нисък.

  А при лицата, участващи в социални дейности, които включват общуване с други хора, както и "посещение на учебни занятия, присъединяване към социален клуб, доброволческа дейност, посещение на роднини или приятели или посещаване на религиозни дейности", рискът от деменция е със 7% по-нисък.

  "Този мета-анализ показва, че активността е полезна и че има много дейности, които са лесни за включване в ежедневието и които могат да бъдат полезни за мозъка", казва Лу.

  Dariknews.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    29.09.2022 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  30 септември - 6 октомври

  всички интервюта  »