Петък, 7 Октомври 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.08.2022  » Кашкавалът може да допринесе за намаляването на теглото

  За да разберем полезен ли е кашкавалът или не, то трябва да се запознаем както с неговите качества, така и с начина му на производство, дори ценовата стойност.


  В по-голямата си част различните видове кашкавал съдържат висок процент мазнини и калории, пише Gotvach.bg Паралелно с тях обаче те имат и много калций, който има редица ползи. Линолова киселина – CLA (леноленова-), която се съдържа в тях, пък намалява риска от рак, сърдечни заболявания и диабет. Тя спомага и за отслабване, като не позволява на мазнините да се натрупват, пише struma.bg.

  Поради това за полезни се смятат мазните видове сирена със силен аромат и наситен вкус като фета, пармезан и синьо сирене. От друга, като вредни се определят кашкавалите с ниско съдържание на мазнини (18-20 %). Тези видове нямат типичния за кашкавала вкус и са практически без аромат. Те не предизвикват бързо засищане като другите и с тях може лесно да се преяде.

  Друга положителна черта, валидна като цяло за млечните продукти, е високото съдържание на калций и магнезий. Те се приемат за успокояващи продукти, защото отпускат мускулните влакна. А поради високото съдържание на мазнини се смята, че лесно могат да обуздаят “стресовия” глад.

  Всекидневната употреба на кашкавал (до 15 г) действително може да допринесе за изгарянето на мазнините, съответно за намаляването на теглото. Доказано е, че продуктите, богати на калций, способстват за намаляването на теглото. Това обаче не означава, че кашкавалът може да се консумира в неограничени количества.

  Не всеки има възможност да си направи домашен кашкавал. Затова и този хранителен продукт е един от най-купуваните.

  Когато избирате кашкавал, трябва да имате предвид няколко особености. Не купувайте кашкавал, който е шупнал и е много тежък. Ако в пакета има мътна течност, няма етикет и производител, и не можете да видите ясно срока на годност – също.

  Ако ли пък след покупката той има силно неприятна миризма, кисел или горчив вкус, странен (бял) цвят и малки дупчици след разрязване, то веднага го изхвърлете.

  При кашкавала цената неминуемо се определя от качеството. Ако купувате евтин кашкавал, то най-вероятно фирмата производител е съмнителна, с неконтролирано качество и непостоянен състав на продукцията. Навярно този кашкавал не се прави от мляко. Вече отдавна не е тайна, че в производството на кашкавал у нас се влага не само мляко.

  По-вероятно е по-скъпият кашкавал да е по-добър от по-евтиния, който предполага по-лошо качество.

  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    29.09.2022 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  30 септември - 6 октомври

  всички интервюта  »