Събота, 21 Май 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  10.05.2022  » Усложненията след ухапване от кърлеж може да се проявят до месец

  След дъждовете и затопляне на времето се създаде благоприятна среда за появата на кърлежи, които могат да ни причинят различни болести. Най-често това е лаймската борелиоза.


  Само за последната седмица у нас са потвърдени два случая на това заболяване, или общо шест за този сезон, показват последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести.

  „Кърлежите са членестоноги, които преминават през три фази на своето развитие. През пролетта и началото на лятото е най-опасният период - това е времето, когато членестоногите са съвсем малки, с размерите на топлийка, поради което много често е възможно да останат незабелязани. Затова трябва да бъдем внимателни в тази насока”, посочи гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Първа инфекциозна клиника във Военномедицинска академия в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ по БНР.

  Тя обаче успокоява, че не всички кърлежи са инфектирани с този микроорганизъм - спирохета борелия. И не всеки контакт с кърлеж означава, че човек е заразен и трябва да изпада в паника. Това, което задължително трябва да се направи, е кърлежът да се извади възможно най-рано и да се наблюдава тялото за развитие на симптомите. Инкубационният период, в който може да се развие клиничната картина е дълъг – от 3 до 30 дни.

  Най-често след около седмица-две се появява най-характерният признак за болестта – кожен обрив зад колянната ямка, зад ушите, окосмената част на главата или около нея, около пъпа. Тялото трябва да се огледа максимално добре. Обривът, който е с кръгла или овална форма, не създава в началото никакъв проблем. Много рядко се появява усещане за парене и сърбеж. Възможно е на мястото на ухапване от кърлеж да се появят един или два ярко червени кръга, които стават по-светли и отново потъмняват, т. нар. „биволско око“. Необходимо е максимално бързо да се потърси лекарска помощ.

  При тежките форми на болестта се засягат нервната система, сърцето, ставите. Възможно е засягане на лицевия нерв с изкривяване на лицето, както и менингиална симптоматика, придружена с главоболие. Голям проблем е когато е налице стрелкаща болка в кръста и крайниците. При лечение на Лаймската болест се прилагат определени групи антибиотици продължително във времето.

  Д-р Баймакова препоръчва в този период да се избягва посещението на тревни площи и места с храсталаци. При всяка разходка сред природата да оглеждаме тялото и дрехите си. Да проверяваме редовно домашните си любимци и да ги обезпаразитяваме.

  fakti.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »