Петък, 19 Август 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  11.01.2022  » Не правете това, когато пържите картофи


  Дори нещо толкова лесно и просто като пърженето на картофи има своите особености, за да могат да станат те сочни отвътре и с хрупкава коричка отвън. Просто трябва да овладеете няколко трика. Ето какви са те:

  Изберете твърди и гладки картофи от един и същ сорт. Добре е те да бъдат еднакви по размер и съответно да бъдат нарязани на еднакви по големина и дебелина парчета. Това гарантира равномерно пържене на картофите.

  Често пропускаме предварителното накисване, а то е важно. Преди готвене, обелените картофи трябва да се накиснат, за да се премахне излишното нишесте, което се съдържа в тях. В идеалния случай трябва да ги накиснете за една нощ или поне за няколко часа, но 30-60 минути също ще стигнат.

  Ако не разполагате с необходимото време, достатъчно е просто да изплакнете обелените и нарязани картофи под течаща студена вода. И не забравяйте да ги подсушите с хартиена кърпа.

  Често допускаме грешка и при рязането на парчетата.

  Не е толкова важно точно каква форма ще изберете. Основното е, че всички те трябва да с еднаква дебелина. Времето за пържене зависи от дебелината на парчетата: колкото са по-дебели, толкова по-продължителна е топлинната обработка.

  Как правилно да пържим картофи в тиган?

  – Изберете чугунен или стоманен тиган с дебело дъно. Това е най-добрият вариант за пържене на картофи.

  – Препоръчително е да пържите картофите в растително масло, но е по-вкусно да го заместите със свинска мас. Коя опция ще изберете зависи от вас.

  – За да покафенеят идеално картофите, задължително е мазнината да бъде добре загрята, преди да ги поставите в нея.

  – В никакъв случай не пържете картофите на пластове. По-добре е да пържите на един слой. Това гарантира, че те ще се сдобият с хрупкава коричка и няма да залепнат един за друг.

  – Не забравяйте, че трябва да ги обърнете няколко пъти. Но не ги обръщайте твърде често (няма да покафенеят) или твърде рядко (в случая ще изгорят).

  – Не осолявайте картофите предварително. Добавянето на сол се прави винаги накрая. В противен случай картофите започват да отделят течност и вместо да станат със златиста коричка, те ще залепнат за тигана.

  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »