Събота, 27 Ноември 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.11.2021  » Нещата, които мислим за български, но не са


  Какво по-патриотично от това да закусиш с една топла баничка с айрян? Оказва се – доста неща. Много от любимите ни "типично български” явления всъщност са възникнали в чужбина. За някои от тях разказва каналът на Ралица Петровa във vbox7.

  Ето някои от тях:

  Баничката с айрян

  Най-емблематичното българско дуо – баничката с айрян, всъщност идва от... Близкия Изток. Трудно е да се каже къде точно е създадена баницата, но нейният "роднина” – бюрекът, е донесен тук при нахлуването на Османската Империя. Същото може да се каже и за айряна, който и до днес е константа в повечето турски дюнерджийници.

  Чалгата

  Чалгата е истински мулти-балкански феномен. Ритмите са ориенталски, но най-близкият ѝ родственик е сръбският турбо фолк, възникнал по времето на Югославия. Въодушевеното “Айдеее!”, което си викаме в чалготеката, също е турска дума.

  Жълтите павета

  Оцветените в охра улици са емблематични за центъра на София, но малко хора знаят истината за произхода им. Историята на жълтите павета предизвиква много легенди – като тази, че са бракувани от Виена, чиято управа не ги искала, защото са твърде хлъзгави... Единственото нещо, което е потвърдено със сигурност е, че са произведени в Унгария.

  Бански на лалета

  Култувата детска мелодия всъщност е кавър на песента на Брайън Хайлънд от началото 60-те години – “Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polkadot Bikini”. Друга класика от ученическите ни години – “Две кебапчета крилати” пък използва инструментала на “Speedy Gonzales” на Пат Буун.

  Млякото с ориз

  Оказва се, че този типично бабин десерт е популярен по цял свят – от Източна Азия до Щатите и Англия, където го наричат “оризов пудинг”. Във Филипините го приготвят с шоколад, а в Турция го пекат на фурна. Всъщност вариантите на мляко с ориз са толкова много, че никой не знае точно къде е възникнала рецептата.

  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    26.11.2021 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  26 ноември - 12 декември

  всички интервюта  »