Четвъртък, 22 Април 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  01.03.2021  » Кога любими плодове сa опасни за здравето


  Плодовете при определени условия могат да навредят на организма. В какви случаи това се случва изброи пред радио “Спутник“ д-р Рима Мойсенко, главен лекар на клиниката по естетична медицина "Риммарита", терапевт, диетолог.

  На първо място, опасността представлява фруктозата, която е част от сладките плодове. Това е монозахарид, чиято прекомерна консумация води до повишаване на нивата на холестерола в кръвта, образуване на токсични висцерални мазнини и метаболитни нарушения. Захарният диабет може да се превърне в една от сериозните последици от злоупотребата със сладки плодове, предупреди лекарят.

  „На първо място, трябва да избягваме презрели и меки плодове: те съдържат най-голямо количество фруктоза. Няма значение какъв вид плод е: ако е твърде мек, тогава този плод е лош, "обясни тя.

  Според лекаря трябва да отдадете предпочитание на твърдите плодове, които съдържат малко сок.

  Яденето на екзотични плодове, необичайни за тялото, дори и в твърдо състояние, може да доведе до алергични реакции, продължи Мойсенко. В този смисъл, според нея, "на последно място" сред всички плодове, които можете да си позволите, трябва да поставите киви, ананаси, банани и манго.

  Диетологът също не препоръчва да се увличате с плодове, които могат да предизвикат повишена ферментация в организма, например цитрусови плодове. Според нея същото свойство притежават много плодове: грозде, касис и по-специално цариградско грозде.

  За хората, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт, е по-добре да откажат плодовете и плодовете изобщо, смята Мойсенко. Те могат да ядат не повече от две ябълки и една жилава круша на седмица, каза тя. Малко количество фурми, според нея, също не би трябвало да навреди много.

  Почти единственото изключение от тези правила, според Мойсенко, е лимонът.

  "Той има шесткомпонентна система на витамин С, която съдържа огромно количество биофлавоноиди и пектини. И тези киселини са невероятни, особено за възрастни хора и хора с ниска киселинна активност в стомаха", каза диетологът.

  Лимонът може да повиши нивото на киселинност в стомаха и само тези хора, които вече имат висока киселинност, трябва да се притесняват
  от този плод, добави тя.

  Превод и редакция: DarikNews

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »