Четвъртък, 9 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  23.06.2020  » Орехите ни пазят от метаболитен синдром


  Знаете ли, че може да се борите срещу метаболитния синдром с ядки? По-конкретно – с орехи.

  Орехите са богати на полиненаситени мазнини. Когато ги въвеждаме в менюто си, правим замяна на вредна мазнина с тази полезна от растителен източник. Полиненаситените мастни киселини повлияват благоприятно рисковите фактори за сърдочносъдови проблеми, в това число повишено стойности на кръвно налягане на холестерола в кръвта. Ползите от орехите са не само от мастните киселини, които съдържат, но и нутриентите им като цяло. 

  Орехите са богати на манган и магнезий, и двата необходими за костното здраве. 

  В публикация на journal Nutrition Research and Practice (2019) се споменава, че хората с метаболитен синдром, които хапват по 45 г орехи всеки ден в продължение на 16 седмици значително подобряват рисковите фактори за нарушенията в обмяната на веществата. Доброволците излизат от проучването с подобрени стойности на HDL холестерола, кръвната захар на гладно и стойностите на артериалното налягане.

  В друго проучване се намира спад на лошия LDL холестерол и систолното кръвна налягане. Има изследвания, които показват намаляване на Индекса на телесна маса и обиколката на талията. Очевидно въпреки че са калорични има полза от орехите и при желание за редуциране на теглото

  Каква е хранителната стойност на орехите?
  Калоричността на ядките идват от високото съдържание на мазнините. При 654 ккал за 100 г, 546 са от тях. Останалите калории идват почти по равно от въглехидратите и протеините. С 50 г ядки могат да се осигурят 13-14% от дневните нужди на фибри

  От всички 65,2 г мазнини, 47,2 г са полиненаситените. Числото на омега-3 мастните киселини е очевадно – 9070 мг, като преобладава алфа-линоленовата киселина. Съдържат и омега-6 мастни киселини, като те са 38 092 мг.

  Сред витамините, които си заслужава да бъдат споменати заради съотношението към дневните нужди са: витамин В6, фолат, тиамин.

  От минералите най-високо е съдържанието на мангана спрямо дневните потребности – 171%. Орехите са източник и на мед, магнезий, фосфор, цинк, желязо, калий, селен.

  За какво още може да са полезни орехите? Разбира се, формата им ги издава – за мозъка. Изследване представено в the Journal of Nutrition показва, че консумацията на орехи може да смекчи неблагоприятен ефект на остаряването върху мозъка, стига те да станат част от полезния хранителене режим от млада възраст, тоест спираме когнитивния упадък.

  Този полезен ефект се дължи и на високото съдържание на феноли и флавоноиди с антиоксидантни качества. 


  Освен това консумацията на орехи може да подобри биомаркерите на простатната жлеза и съдовия статус при мъже с риск от развитие на рак на простатата. Предполага се, че това са дължи и на наличието на витамин Е в тях. За целта обаче трябва да се хапват по 75 г орехи на ден.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »