Четвъртък, 9 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  23.06.2020  » Парна баня или сауна?


  Ползите за здравето от сауната и парната баня са добре известни, но за да можем да изберем коя процедура е по-подходяща за нас, е добре да ги познаваме в детайли. И двете са чудесен завършек на поредната фитнес тренировка, като релаксират тялото и го възстановяват. 

  И все пак коя?


  Основните разлики между сауните и парните бани са в температурата и влажността. Според North American Sauna Society традиционна финландска сауна се нагрява от 65 до около 90 градуса по Целзий. Водата обикновено се излива върху купчина горещи камъни, за да се създаде малко водна пара, но нивото на влажност може да остане около 10%.


  От друга страна, температурата в парна стая (известна още като турска баня) обикновено е между 43 – 49 градуса при 100% влажност.
  С други думи и двете процедури включват излагане на цялото тяло на горещ въздух, но сухите сауни стимулират изпотяването, а парните намаляват способността ни да се потим.


  Изследвания показват, че редовното посещение на сауна (4 до 7 пъти седмично за 20 до 30 минути) може да подобри сърдечносъдовото здраве, да намали риска от инсулт, да засили имунната система, да помогне контролирането на кръвното налягане, на релаксацията на тялото и да осигури възможности за социализация. 


  Някои скорошни изследвания дори показват, че редовното посещение в сауна може да помогне за облекчаване на болката в долната част на гърба, овладяване на симптомите на депресия и намаляване на риска от деменция на човек. В тази посока са нужни обаче още изследвания.


  По отношение на парната баня, не са правени толкова много изследвания, колкото при сауната. Но подозренията на учените е, че ползите са сходни. Въпреки това две скорошни проучвания от Полша - 2014 г. на 10 мъже и 2019 г. на 10 жени – показват, че парните бани носят допълнителен стрес върху тялото, подобно на по-интензивни кардио упражнения.


  Кое е по-добро?


  Всичко се свежда до личните предпочитания и как тялото ни реагира на топлинния стрес на сауната или парна баня. Факт е, че все още няма достатъчно качествени доказателства, които да сравняват двата вида, за да се направят каквито и да било значими изводи по отношение на здравето. Затова учените съветват да наблюдаваме себе си – усещанията си по време и след процедурата, и да преценим, което ни кара да се чувстваме по-добре.


  Важно е да се отбележи обаче, че хората с ниско кръвно налягане е добре да стоят настрана от сауната и парната баня, а пациентите със сърдечно съдови заболявания пък задължително трябва да се консултират с лекуващия лекар. Подобни процедури могат да бъдат опасни за тях.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »