Четвъртък, 9 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  23.06.2020  » Кои храни понижават кръвната захар?


  Инсулинът е изключително важен хормон, който се произвежда от панкреаса (задстомашната жлеза). Той притежава важната функция да понижава нивото на кръвната захар (хипогликемично действие). Въпреки това, прекалено голямо количество инсулин може да доведе до сериозни здравословни проблеми.


  Наличието на високи нива на инсулин в кръвта, състояние известно още като хиперинсулинемия, е свързано със затлъстяването, сърдечните заболявания и развитието на рак. Високите нива на инсулин в кръвта също причиняват клетките на организма да станат резистентни на въздействието на хормона. Когато се развие инсулинова резистентност, панкреасът произвежда още повече инсулин, създавайки порочен цикъл.


  Някои храни могат да помогнат за намаляването на нивата на кръвната захар и инсулина.


  Спазването на диета с ниско съдържание на въглехидрати е от особено значение. От трите макронутриенти - въглехидрати, протеини и мазнини - въглехидратите вдигат най-много нивата на кръвната захар и инсулина. Диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да бъдат много ефективни за отслабване и контрол на диабета. Много проучвания потвърждават способността им да понижават нивата на инсулин и да повишават инсулиновата чувствителност, в сравнение с други диети.


  Хората със здравословни състояния, характеризиращи се с инсулинова резистентност, като метаболитен синдром и синдром на поликистозни яйчници, могат да получат драстично понижаване на инсулина при ограничаване на въглехидратите.


  Въпреки че панкреасът отделя различни количества инсулин в зависимост от вида на храната, която се консумира, твърде големи количества от който и да е вид храна, може да доведе до хиперинсулинемия. Това е от особена важност при хора със затлъстяване и инсулинова резистентност. При консумирането на по-малко калории продължително време при хора с наднормено тегло е доказано, че се намаляват нивата на инсулин, независимо от вида на диетата, която спазват.


  Захарта е една от най-важните храни, които трябва да бъдат избягвани, за да се понижат нивата на инсулин в организма. Фруктозата (захарта в плодовете) се намира в трапезната захар, меда, и различни видове сиропи. Консумацията на големи количества от нея повишава инсулиновата резистентност, което в крайна сметка води до по-високи нива на инсулин.


  Канелата е подправка, в която има антиоксиданти, подпомагащи здравето. Проучвания при здрави хора и такива с инсулинова резистентност показват, че приемът на канела може да повиши инсулиновата чувствителност и да намали нивата на инсулин. Важно е да се отбележи, че не всички проучвания установяват, че канелата понижава нивата на инсулин. Реакциите при консумация на канелата могат да варират в зависимост от човека.


  Рафинираните въглехидрати са основна част от диетата на много хора. Изследванията обаче установяват, че редовната им консумацията може да доведе до здравословни проблеми, които включват повишени нива на инсулин и наддаване на тегло. Освен това рафинираните въглехидрати имат висок гликемичен индекс - цифрова стойност, която показва колко бързо и колко високо определена храна може да повиши глюкозата в кръвта (кръвна захар). Консумацията на храна с високо гликемично натоварване повишава нивата на инсулин повече от консумацията на храна с ниско гликемично натоварване.


  Периодичното гладуване е популярен метод за отслабване. Изследванията показват, че може да помогне за намаляване на нивата на инсулин толкова ефективно, колкото дневното ограничаване на калориите.


  Зеленият чай е напитка, която е благоприятна за здравето, защото съдържа високи количества антиоксидант, известен като епигалокатехин-3-галат. Според проучванията зеленият чай може да помогне при борбата с инсулиновата резистентност.


  Има много причини да се консумират риби като сьомга, сардини, скумрия, херинга и аншоа. Те осигуряват висококачествен протеин и са най-добрите източници на дълговерижни омега-3 мастни киселини, които имат многобройни ползи за здравето. Проучванията показват, че консумацията на риба може също да помогне за намаляване на инсулиновата резистентност при хора със затлъстяване, гестационен диабет и синдром на поликистозни яйчници.


  Библиография:
  Guanghong Jia, Vincent G DeMarco, James R Sowers Insulin. Resistance and Hyperinsulinaemia in Diabetic Cardiomyopathy.
  Hanna Fernemark , Christine Jaredsson, Bekim Bunjaku, Ulf Rosenqvist, Fredrik H Nystrom, Hans Guldbrand. A Randomized Cross-Over Trial of the Postprandial Effects of Three Different Diets in Patients With Type 2 Diabetes.
  National Library of Medicine

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »