Вторник, 22 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  25.05.2020  » От колко витамин Е има нужда тялото ни?


  Въпреки важността на витамин Е за протичането на нормалните процеси в тялото, дневните нужди от витамина не са големи. При здрав възрастен човек минималната дневната доза е 15 мг. Това е най-малкото количество, необходимо на еритроцитите, за да бъдат предпазени от хемолиза. Максималната дневна доза от витамин Е е 1000 мг.

  Една от основните функции на витамин Е се явява защитата на полиненаситените мастни киселини от оксидация. В тази връзка, нуждите ни от витамина се увеличават, в случаите когато диетата ни е богата на мазнини. За щастие природата се е погрижила и за това. Обикновено тези храни са източник на витамин Е, необходим да предпази мазнините им от оксидация.

  Кои са хранителните източници на витамин Е? Той е широко разпространен в много храни. По-голямата част от витамина, който консумираме идва от зеленчукови масла и продуктите, направени от тях. Слънчогледовото олио, зехтин, рапичното и соевото масло са отлични източници на витамин Е. Всички продукти, направени от тях като майонеза, дресинги са източник на витамина.

  Ядки, семена и някои пресни зеленчуци също допринасят за набавянето му. Въпреки че плодовете и зеленчуците не са богат източник на витамин Е, редовната им консумация допринася за адекватните му нива. Много често зърнени закуски и други зърнени продукти се обогатяват с витамина, за да се повиши вноса му с диетата. Млечните и другите животински продукти са скромен източник на витамин Е.

  Витаминът е лабилен и лесно се унищожава при излагане на атмосферен кислород, досег с метали, УВ-светлина и топлина. Суровите олиа съдържат високи количества от него , но когато преминат термична обработка той бива унищожен. По тази причина пържените храни съдържат минимални количества витамин Е.

  От ядките бадемите са един от най-добрите източници на витамин Е. В 100 сурови ядки се съдържа почти 100% от необходимата дневна доза. Освен това те са богат източник на полезни мазнини. Лешниците, подобно на бадемите, също са богат източник на витамин Е. Могат да се включат в менюто както сурови, така и под формата на лешников тахан – изключително вкусна и полезна храна. Слънчогледовите семки също са отличен източник на витамин Е.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »