Неделя, 1 Август 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.05.2020  » Чаша чай на ден и плод предпазват от Алцхаймер


  Консумацията на ябълки, горски плодове и чай предпазва от развитие на Алцхаймер, стана ясно от продължително изследване на Изследователския център за влиянието на човешкото хранене връху стареенето „Жан Майер“ (USDA HNRCA) на университета „Тъфтс“.

  Публикация в the American Journal of Clinical Nutrition описва, че редовното хапване на богати на флавоноиди продукти намалява риска от болестта два до четири пъти в сравнение с хората, чието меню не ги включва.

  Чаят, особено зеленият, плодовете от вида на горските, са богат източник на флавоноиди, споделя авторът на изследването, Есра Шиштар, от Училището по наука и политика на храненето „Джералд Дж. Дороти Р. Фридман“ на университета.

  За целта е достатъчно да се приема чаша чай на ден и плодове два-три пъти в седмицата, за да се получи очевадното предимство по отношение профилактиката на деменциите.

  Изследователите от програмата за хранителна епидемиология към USDA HNRCA разглеждат дъргосрочната връзка между богатото на флавоноиди хранене и развитието на Алцхаймер и свързаните с болестта деменции. 

  Събирането на данни продължава две десетилетия и включва 2800 души на възраст над 50 години. 

  Те откриват, че ниският прием на три вида флавоноиди се отразяват отрицателно на когнитивните способности. Рискът от развитието на свързаните с Алцхаймер деменции нараства четири пъти при ниска консумация на съдържащи антоцианин плодове. Фитохимикалът се намира в боровинките, ягодите и червеното вино. 

  Два пъти по-голям е рискът при ниска консумация на богати на флавоноли и флавоноидни полимери продукти, като ябълки, круши и чай.

  Изследователите са анализирали влиянието на шест вида флавоноиди върху здравето дългосрочно, като наблюденията им започват далеч преди да се прояват първите симптоми на Алцхаймер. Под нисък прием на флавоноиди се разглежда отсъстваща или нищожна консумация на плодове и чай, например две ябълки месечно и никакъв чай. Под висок прием на флавоноиди се има предвид консумацията на 750 г боровинки или ягоди, 8 ябълки и круши и 19 чаши чай на месец.

  Проучването още веднъж показва как хранителният режим се отразява на здравето и конкретно на мозъка в дългосрочен план. Когато не съществува терапия за подобен род дементивно заболяване, важна роля със справянето му е, то да не се допуска и се полагат усилия за предотвратяването му.

  Понякога по-доброто качество на живот на старини зависи от съвсем малки корекции в храненето в по-млада възраст, коментират специалистите от центъра.

  Флавоноидите са естествени субстанции, които се намират в растенията, включително в плодовете и зеленчуците и продукти, получени от тях, като чая и виното. Добър източник на флавоноиди е и черният шоколад.

  Не за първи път се документира тяхната полза за здравето, като основната е свойството им да намаляват възпалителните процеси. Според изследователите не е късно да се направят промените в хранителния режим дори и на 50 години и това със сигурност ще даде положителни резултати върху кондицията на ума.

  Източници:

  https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqaa079/5823790
  https://now.tufts.edu/news-releases/more-berries-apples-and-tea-may-have-protective-benefits-against-alzheimer-s
  https://www.ajc.com/news/study-reveals-eating-more-these-foods-may-protect-against-alzheimer/ZojZXr41GoP6aFCTAmazFN/

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »