Неделя, 1 Август 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.05.2020  » Робот-асистирани операции при загуба на ерекция


  През последното десетилетие миниинвазивната хирургия навлезе широко в световната урологична практика. Първите опити за създаване на хирургични роботи, управлявани от разстояние са от 80-те години на XX век по програма на Националната агенция по аеронавтика и космонавтика. През последните години Министерството на отбраната на САЩ разработва програма за дистанционно опериране от хирург на ранени войници на бойното поле с цел намаляване на тяхната смъртност. Тези разработки стават основата на съвременните хирургични роботизирани системи.

  Телероботизираната система за хирургични операции Da Vinci (Да Винчи) е създадена през 1999 г. и е използвана първо от кардиохирурзи. През следващите 10 години броят на роботизираните системи в света нараства лавинообразно.

  След 2002 г. роботизираната хирургия бързо навлиза в световната урологична практика. За няколко години в САЩ това става най-предпочитания от пациентите и уролозите метод за оперативно лечение при простатен карцином. През 2011 г. вече 85% от операциите за простатен карцином в САЩ са извършени с роботизирана система DaVinci.

  Едно от основните приложения на роботизираните системи в урологията е при операции за карцином на простатната жлеза, който през 2013 г. е най-честият вид рак при мъжа – 15%. Статистически е изчислено, че на всеки 2 минути и половина се диагностицира нов пациент с карцином, а на всеки 16 минути умира пациент с това заболяване. В България през последните 2 години се наблюдава повишена заболяемост.

  Роботизираната хирургия ни дава възможност за преодоляване на посочените затруднения и постигане на оптимални резултати чрез своите предимства.

  Налице е възможност за триизмерен образ с най-висока разделителна способност и яснота с до 15-кратно увеличение на хирургичното поле. Използва се управление на фини инструменти с прецизни движения чрез конзола. От своя страна роботичната система повтаря движенията в съотношение 3-5 към 1, като намалява възможността за грешни движения и защитава от възможността за евентуални грешки.

  Друго предимство на роботизираната хирургия е, че позволява на хирурга да оперира с повишена сръчност и прецизност с миниатюризирани инструменти, които са особено важни при невро-съхраняващата хирургия. Периодът на възстановяване също се скъсява значително.

  При пациенти, преминали през този тип хирургия е налице намаляване на кръвозагубата, както и нуждата от кръвопреливане. Липсват обширни инцизии, което от своя страна намалява значително нуждата от обезболяване.

  Ранно връщане към пълноценна физическа активност и работоспособност е друг важен детайл от прилагането на роботизирана хирургия.

  Редица нерандомизирани проучвания и публикации съобщават за по-добри функционални резултати – съхраняване на еректилната функция при роботизирана хирургия. Според все повече автори съществува предимство на метода и по отношение на онкологичните резултати (позитивни хирургични граници, биохимичен рецидив, преживяемост), което е необходимо да бъде потвърдено и от дългосрочни рандомизирани проучвания, които са в процес на провеждане.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »