Сряда, 27 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.03.2020  » Защо да ядем гъби сега?


  Познаваме гъбите като деликатес или съставка от храната. Няма нищо по-вкусно от богата салата, в която са намерили място и няколко гъби, независимо дали те са сурови, мариновани или консервирани. 

  Гъбите обаче са пълноценна храна, която си заслужава да реабилитираме. Изисква се дейстително едно изходно условие да се познават добре и отглеждането им да става по-безопасен начин, за да не се допусне отравяне на ястието или партидата. По отношение на производителите това се гарантира и следи зорко.

  Няколко изследвания идващи от източната част на света, където гъбите присъстват по-често в менюто до ден днешен, показват ползата за здравето и имунитета от тази храна.

  В изследване, публикувано в International Journal of Cancer се сочи, че мъжете консумирали печурки веднъж или два пъти седмично били с 8% по-нисък риск от развитие на простатен рак. Числото скочило на 17% при тези японци, които ги хапвали три или повече пъти. 

  Ползата от гъбите не се отнася само до мъжкото здраве, напротив. Продължително проучване от цели 6 години в Сингапур регистрира, че консумиращите гъби имат 50% по-нисък риск от когнитивен упадък, който, уви, е явление с напредването на годините. 

  Сингапурското проучване е включило хора на възраст над 60 години, които са консумирали поне две порции от 150 г различни сортове варени гъби. То е публикувано в the Journal of Alzheimer’s Disease.

  Интерес за изследователите представлява едно особено съединение – ерготионеин, който смятат за уникален антиоксидант и противовъзпалително средство.

  Гъбите са подходяща храна и за профилактика на сърдечносъдовите заболявания заради ниското съдържание на натрий и липсата на вредните за артериите наситени мазнини, става ясно от the International Journal of Microbiology.

  Според публикация в списанието гъбите шийтаке помагат за намаляване на холестерола заради наличието на бета-глюкан в тях. Бета-глюканите са разтворими фибри, които спомагат отчистването на артериите от вредни липиди.

  Според експерти всички сортове гъби са отлични източници на белтъчини, витамини от група В, фибри и селен – изключително ценен микроелемент, който играе подържаща имунната система роля, от значение е и за запазване на когнитивните ни функции. 

  Гъбите шийтаке съдържат лентинан, който е имуностимулатор. Бета-глюканите могат да се намерят в много сортове гъби, както и ерготионеинът.
  Има дори данни за гъби, които стимулират регенерацията периферните нерви след хирургични интервенции. Изследването е китайско, представено е в списание за интегративна медицина и е на фаза животински модели. Същата гъба, позната като лъвка грива, се оказва полезна за облекчаване на симптомите на тревожност, депресия и ПМС (предменструален синдром). 

  Естествено, полезните вещества в гъбите се запазват повече, когато са сурови, но специалистите подчертават, че е по-добре все пак те да се ядат варени. Готвенето, всъщност, отключва клетките и освобождава ензимите в тях, което прави гъбите усвоима за нашия организъм храна.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »