Сряда, 27 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.03.2020  » Как влияе тестотеронът върху здравето?


  По-високите нива на серумен тестостерон у двата пола са свързани с различни рискове за някои заболявания, показва ново проучване.

  При жени по-високите серумни нива на тестостерона повишават риска от диабет втори тип, докато при мъже се наблюдава обратнопропорционална тенденция. При жени по-високите серумни концентрации на хормона повишават риска от ендометриален карцином и рак на гърдата, докато при мъже от рак на простатата.

  Водещ автор на проучването е д-р Катрин Рут от Ексетърския университет във Великобритания. Тя смята, че са необходими повече данни, които да покажат връзката на серумните концентрации на тестостерона и с други заболявания, особено кардиоваскуларни, така че да се оцени обективно нуждата от употреба на суплементи, повишаващи нивата му. Както при всички други биологични маркери и параметри има определена „златна среда“ при двата пола, към която медицината се стреми, обясняват авторите на проучването, както повишените, така и понижените нива са асоциирани с определени предиспозиции.

  Тестостероновата суплементация е широкоразпространена сред мъже и жени, без да има клинична нужда от това. За изследването британски изследователи събират генетични данни от биобанка от повече от 425 000 мъже и жени. Изследователите установяват повече от 2500 генни вариации, свързани с продукцията на тестостерон и протеина, който го свързва – секс-хормон свързващ протеин (sex-hormone binding globulin.


  След това изследователите сравняват данните си с други проучвания по въпроса и използват рандомизационен метод, с който да установят асоциативност между плазмените нива на тестостерона и определени заболявания. Оказало се, че при жени високите нива на тестостерон са свързани с 37% по-висок риск от развитие на втори тип диабет и 51% повишен риск от синдром на поликистозните яйчници.

  Изненадващо обаче изследователите установяват, че по-високите нива на тестостерон при мъже се асоциират с 14% по-нисък риск от развитие на втори тип диабет. Тази връзка между редуцирания риск от диабет втори тип и плазмените концентрации на тестостерона при мъже е новост и те първа трябват нови изследвания, които да я потвърдят и да установят механизма ѝ.

  Една от възможните причини за липсата на протективен ефект на тестостерона при жени е, че той се трансформира в естрадиол, който е свързан с повишаване на риска от рак на гърдата. Освен това по-високите нива на тестостерон при жени водят до висцерално затлъстяване, което е тясно свързано с метаболитния синдром.

  Обратно, протективният ефект на тестостерона при мъже вероятно е резултат от по-развитата скелетна мускулатура, която подобрява инсулиновата чувствителност и намалява риска от втори тип диабет.

  Въпреки това суплементацията с добавки повишаващи нивата на тестостерон, както и директната тестостеронова терапия при мъже без таква нужда са безсмислени и рискови, тъй като водят до особено повишен риск от рак на простатата, а вероятно и кардиоваскуларни и други заболявания, за които все още не е съвсем изяснено. Затлъстели мъже и такива инсулинова резистентност и втори тип диабет обаче биха извлекли много ползи, ако предприемат промени в начина на живот като практикуване на някакъв спорт, редукция на телесното тегло, балансирано хранене и др., които повишават тестостероновата продукция. Този подход е много по-подходящ, отколкото директната тестостеронова заместителна терапия.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »