Събота, 10 Април 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  11.02.2020  » За по-добро чревно здраве


  Чревното здраве се влияе пряко от храните, които консумираме и начина, по който живеем. Добре работещата храносмилателна система доказано подобрява цялостното здраве на организма, връща самочувствието и енергията в ежедневието. И всичко това е постижимо с много малки промени в ежедневното меню, без изтощителни диети и пречупващи волята режими.

  Повече фибри

  Хранителният режим, с по-високо съдържание на фибри и богати на пълнозърнести храни, зеленчуци, бобови растения и плодове безспорно може да подобри чревно здраве. 

  Доказано менюто, в което присъстват повече фибри помага за по-лесното придвижване на храната през храносмилателния тракт и гони запека. Подобен стил на поведение около масата може да стопира и неприятните състояния като дивертикулит, хемороиди и синдром на раздразненото черво. Освен това помага и за поддържането на здравословно тегло.

  Много важно е обаче фибрите в ежедневното меню да са разтворими и неразтворими, защото подпомагат работата на храносмилателния тракт по различeн начин. Добрите  източници на неразтворими фибри, известни още като груб фураж са пшенични трици, зеленчуци и пълнозърнести храни, а разтворими - овесени трици, ядки, семена и бобови растения.

  По-малко мазнини

  Необходимо е ограничаване на храните с високо съдържание на мазнини, тъй като мазните храни имат склонност да забавят храносмилателния процес. А това води до неприятния запек.

  Разбира се, решението е не да бъдат изключени изцяло мазните храни, а по-малкото им количество да бъде комбинирано по подходящ начин – с храни с високо съдържание на фибри.

  Доза протеин

  За поддържането на добро чревно здраве е необходимо в менюто да присъстват по-постните меса. Протеинът е съществена част от здравословната диета, затова задължително в храненето трябва да присъства птиче месо без кожа, постно свинско или риба.

  Пробиотици

  Идеята за повече пробиотични храни в ежедневното меню не е нова. Пробиотиците са същия вид здравословни бактерии, естествено присъстващи в храносмилателния тракт, които помагат на тялото да се възстанови след прием на антибиотици, след лоша диета или ежедневна доза стрес.

  Хранителните експерти твърдят, че пробиотиците могат да засилят усвояването на хранителни вещества, да подпомогнат разграждането на лактозата, да укрепят имунната система и дори да помогнат при лечението на синдрома на раздразненото дебело черво. Най-добрият и достъпен, ежедневен източник на пробиотици на нашия пазар е киселото мляко.

  Хранене по график

  Този съвет на диетолозите е достатъчно популярен и доказал се във времето. Понякога хапването в едни и същи часове, пет пъти на ден, е истинско предизвикателство за активно работещите, но си струва да се опита.

  Чаша вода, моля

  Хидратация. Това е голямата тайна на доброто чревно здраве. Особено когато в ежедневното меню присъстват повече хранителните продукти, богати на фибри.

  Фибрите „изсмукват“ водата в дебелото черво, за да създадат по-меки изпражнения, позволявайки им да преминават по-лесно. Затова и консумацията на вода трябва да се увеличи.

  Без лоши навици

  Ограничаването на вредните навици като тютюнопушене, прекомерната употреба на алкохол и кофеин, са ключови за здравето на целия организъм.

  Повече движение

  Редовните упражнения подпомагат работата на стомашно-червния тракт и доказано предотвратяват неприятния запек. Спортът е ключов, но е важно той да бъде поне три пъти седмично.

  Овладяване на стреса

  Стомахът пръв реагира при стрес и напрежение. Прекалено големия стрес може да накара храносмилателната система да заработи на бързи обороти, затова е важно всеки, сам за себе си, да намери начин да изключва от напрегнатото ежедневие. Йога, филми, четене на любими книги, разходки...

  Източник: Еverydayhealth

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »