Неделя, 1 Август 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.01.2020  » Храненето като фактор при рака


  Ракът се счита за генетично заболяване, което възниква чрез генна мутация, която е често причинена от канцерогени в околната среда, които увреждат ДНК. Ако тези повреди в ДНК не бъдат поправени преди репликацията на ДНК, те водят до мутация, която се наследява от дъщерните клетки и последващото им потомство. Добавят се още мутации, за които се смята, че засилват клетъчната независимост, метастазирането и резистентността към лекарства, заедно с други характеристики, които обикновено се наблюдават при прогресирал рак.

  Етапите на инициация, промоция и прогресия на онкологичните заболявания чрез мутации предполагат необратимост, тъй като обратимите мутации са изключително редки. Така начините за лечение обикновено са ориентирани към премахване или убиване на раковите клетки чрез хирургия, химиотерапия, имунотерапия и лъчетерапия.

  Съществуват обаче емпирични доказателства, които показват, че развитието на рак може да се повтаря или изключва чрез немутагенни механизми, дори напълно, чрез промяна на консумацията на хранителни вещества. Това предполага, че за развитието на различни видове рак от по-ключово значение са хранителните вещества при храненето, а не толкова генетичните фактори.  В някои случаи храненето контролира и дори обръща развитието на болестта.

  Процесът, при който клетъчните промени водят до образуването на рак, се нарича канцерогенеза. Канцерогенезата има три донякъде произволни етапа на развитие - инициация, промоция и прогресия, въпреки че тези етапи се смесват от един етап в друг.

  Инициацията на канцерогенезата настъпва на мястото, където възниква първата генетична мутация в клетката. Промоцията представлява делeнето на тази мутирала клетка в тумор (клонова експанзия), който обикновено е доброкачествен. След промоцията туморът може да прогресира и да се получат повече генетични мутации в дъщерните клетки. Чрез прогресията доброкачественият тумор се превръща в злокачествен тумор.

  Ефектът на храненето върху инициирането на туморния процес обикновено се отнася до влиянието му при образуването на мутации, причинени от химични хранителни канцерогени. Това започва с ензимното активиране на канцерогена и завършва с образуването на мутирала клетка, която се наследява от клетъчното потомство.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »