Сряда, 15 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.01.2020  » 50% от мъжете се сблъскват с преждевременна еякулация


  Преждевременната еякулация е ранно, бързо неконтролирано достигане до оргазъм и еякулация при полов акт. Тя е проблем, с който много мъже се сблъскват и в много от случаите достигането до оргазъм е неочаквано, а еякулацията неконтролирана без възможност за забавяне.

  Преждевременната еякулация е свързана с намалена или липсваща сексуална удовлетвореност у партньорите. Някои промени в начина на живот и физическа активност могат да спомогнат за решаване на този проблем и усвояване на контрол върху оргазма и еякулацията при мъже. Според някои статистически проучвания до 40% от мъжете изпитват преждевременна еякулация в даден момент от живота си. Една от възможните причини толкова голям брой мъже да се сблъскват с този проблем е, че той има както физически, така и ментален аспект. Няма перманентно лечение на преждевременната еякулация към момента и тя не представлява реален медицински проблем, но създава неудобство за много мъже.

  Суплементацията с някои минерали и витамини се асоциира с подобряване в преждевременната еякулация. Един такъв суспектен микроелемент е цинкът, който се асоциира със сексуална дисфункция и освен това играе роля в мъжкия фертилитет. Едно проучване, публикувано в списанието International Journal of Molecular Sciences показва, че нивата на цинк в семенната течност на мъже с инфертилитет били понижени. Предполага се, че екзогенното суплементиране с цинк повишава серумните нива на тестостерона и подобрява еректилната дисфункция. Няма директно проучване, което да свързва цинка с подобряването на преждевременната еякулация, но се предполага, че я подобрява.

  Магнезият е друг минерал, който се свързва с нормалната спермална продукция и репродуктивното здраве. Проучване в списанието Asian Journal of Andrology показва, че ниските плазмени нива на магнезий са допринасящ фактор за преждевременната еякулация, като се предполага, че механизмът е свързан с повишаване на мускулния тонус в зони свързани с еякулацията. Приемът на достатъчно магнезий с храната или чрез суплементация подобрява преждевременната еякулация. Калций, мед, манган и селен са други микроелементи, които според проучване в Reviews of Environmental Health се асоциират с цялостното мъжко сексуално здраве и фертилитет.

  Друг метод за справянето с преждевременната еякулация е топикалното използване на кремове и унгвенти, съдържащи локални анестетици от групата на лидокаина, които намаляват локалната чувствителност на пениса и удължават сексуалния акт. Традиционно те се прилагат около трийсет минути преди сексуалния акт и пет минути преди това се отмиват добре с вода. Намаляването на локалната чувствителност обаче може да затрудни ерекцията.

  Според някои проучвания различни видове тазови упражнения подобряват мускулния тонус, свързан с механизма на еякулация и подобряват преждевременната неконтролирана еякулация. Едно такова упражнение е заемането на седнало или легнало положение без да се оказва натиск върху перинеума, при което волево се съкращава мускулатурата свързана с контрол на потока на урината и се задържа за пет секунди, а след това се прави пауза отново от пет секунди, като упраженението се повтаря десетина пъти за една сесия. Дневно се извършват две до три сесии.

  Използването на кондоми, особено по-дебели, както и такива с локално приложен анестетик от вътрешната страна също подобрява преждевременната еякулация, на същия принцип както топикалните кремове.

  Преждевременната еякулация нормално е по-характерна в тийнейджърската възраст, както и при липса на сексуален опит, обикновено поради културни или религиозни убеждения. Практикуването на мастурбация спомага за установяване на контрол върху еякулацията. Някои дори считат, че за предотвратяване на преждевременна еякулация е оптимално практикуване на мастурбация предварително, което е свързано с възползване от т.нар. рефрактерен период – периодът, в който е невъзможно човек да достигне до оргазъм. За тези практики обаче няма научни данни и те се базират изцяло на житейски опит.

  В заключение, преждевременната еякулация не е явление, което изисква медицинско внимание, но се среща при почти половината от мъжете в даден етап от живота. Тя е по-характерна за юношенската възраст при опознаването на собствената сексуалност и първите сексуални актове. В по-напреднал етап се асоциира с неврогенен стрес и вълнение и е временно явление.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »