Вторник, 14 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  06.01.2020  » Как да живеете по-добре през 2020


  За мнозина радостта е нещо като хубавия сервиз – ползва се само при специални случаи. Но това е грешка – щастието и емоционалното здраве не са бонуси или екстри, а основата на това човек да живее добре.

  Това пише в. "Гардиън" в текст от поредицата си "Как да вкарате живота си в ред", посветена на "по-спокойния и по-щастлив живот". Вестникът припомня проучване, според което хората, които гледат позитивно на живота, спортуват повече, ядат повече пресни плодове и зеленчуци, спят по-добре, теглото им е по-здравословно, нивата на стрес – по-ниски, а имунната система – по-здрава.

  И въпреки това удоволствието от живота не е приоритет за повечето хора. "Някога живеех с мисълта, че "Ще бъда щастлива, когато..." Трябва да гледаме на емоционалното здраве като на умение, а не като не дестинация. И, както с всяко умение, колкото повече го упражняваш, толкова по-добър ставаш", коментира Натали Коган – създателката на компания на име Happier, която цели да подобри качеството на живот на клиентите си.


  Къде е проблемът

  Първата стъпка е да се установи в коя сфера на живота радостта е най-голям дефицит. Психоложката Сара Уейт предлага на клиентите си да нарисуват "колело на живота" - голям кръг, разделен на осем или десет сегмента, които символизират различни неща – работа, финанси, свободно време, личностно израстване, семейство и приятели, интимни връзки, здраве и т.н. Всеки от тях се оцветява до различна степен, в зависимост от това колко е доволен човекът от състоянието им.

  Това упражнение би трябвало да помогне той да разбере къде трябва да инвестира повече ресурси – например, ако работата не е приоритет, няма значение, че нейният сегмент е оцветен само на половина. Целта на упражнението е да даде по-ясна цялостна картина и да преодолее навика на мозъка да се фокусира върху негативите.


  Да излезеш от негативната спирала

  Първият съвет на Коган е хората ежедневно да си записват три малки неща, за които са благодарни. "Не става въпрос да се преструвате, че всичко е наред, а да помогнете на мозъка си да излезе от спиралата на негативността", уточнява тя.


  Не по-малко мощни са и самосъстраданието и грижливостта (mindfulness), коментира Шамаш Алидина, автор на Mindfulness for Dummies и съосновател на организацията с идеална цел Museum of Happiness. Много хора смятат, че медитацията е цялостно прочистване на мислите, но не става въпрос точно за това. Да прекараш няколко минути като само забелязваш мислите си, сякаш отминават като облаци, да експериментираш с "гъвкавостта на вниманието си", ти позволява да спираш негативните спирали на мисълта, преди да започнат, обяснява той. "Хората асоциират медитацията със спокойствие и отпускане, но всъщност тя просто помага да не се губиш в мислите си".


  Какъв е смисълът

  Устойчивото щастие е свързано и с това какво хората правят за ближните си и какво постигат извън ежедневните задачи. "Не е възможно да си щастлив човек, ако нямаш усещането, че заниманието ти има смисъл", казва Коган и дава за пример, че ако човек има усещането, че работата му помага – на колеги, клиенти, читатели – е по-лесно стресът в нея да бъде преодолян.

  Дори малките жестове имат значение, като това да дръпнеш стола за колега или да провериш как се чувства някой друг. Те стимулират производството на окситоцин и у двамата участници в общуването и с времето създават чувство за принадлежност.


  Домът и семейството

  Известно е, че връзката със семейството и близките е важна за щастието. Но как да се постигне тя? Например чрез редовни телефонни обаждания до приятели; организиране на събирания или дори разговори за "скучни ежедневни неща" със семейството.

  Да приветстваш топло завръщащите се у дома хора или излизащите хора също помага, отбелязва Гретчен Рубин, авторка на The Happiness Project. Това са дребни неща и не са трудни, но имат голямо влияние.

  В същото време тя говори и за вниманието към самия дом – ако някаква работа в него може да се свърши за по-малко от минута, да се свърши веднага. "Външният ред помага на вътрешното спокойствие", казва Рубин, според която една почистена кухня или разтребена етажерка могат да донесат простичко щастие. "Тривиално е, обаче хората си казват "Контролирам ли околната среда, се чувстваш сякаш като цяло държа контрола. Все едно да си оправяш леглото сутрин – не че има толкова голям смисъл, колкото дава тласък на човек."

  Рано пиле

  Чувството за контрол е много по-важно, отколкото хората предполагат, смята Рубин. А то е неотделимо от физическите упражнения, съня и управлението на финансите. В същото време щастие може да се постигне в дългосрочен план с малко дисциплина – като например отказване от алкохола или захарта, или с ранно лягане.


  Да не отлагаш досадата

  Отлагането на скучни или трудни задачи също може да се окаже по-скоро вредно, отколкото полезно. Да се отпуснеш със свещи във ваната е страхотно, но ако попълването на данъчната декларация ви изнервя, може би е най-добре просто да я отметнете, отбелязва Уайт.

  dnevnik.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »