Вторник, 22 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.12.2019  » Упражнения при студени ръце и крака


  Най-честата причина за студени длани и ходила е недостатъчно доброто кръвоснабдяване. Но оросяването на крайниците е пряко свързано и с движението, фактор, който остава все по-подценяван и поради тази причина създава все повече проблеми сред хората.

  Най-подходящото упражнение за ръцете е свиването и разгъването на пръстите последователно или едновременно и на двете ръце. То е подходящо и за пръстите на краката.

  За стъпалата се препоръчва редуване ходенето на пръсти и на пети. Упражненията могат спокойно да се изпълняват и вкъщи, правейки една дължина на стаята ходейки на пети и последвана от втора дължина – ходене на пръсти. Освен това упражнението може да се пригоди и за условията на работното място, като вдигайки краката във въздуха се изпълнява имитиране стъпването на пети и пръсти.

  Друго подходящо упражнение за офиса, например е писането на азбуката или на няколко изречения с крака. Може да се изпълнява както с двата крака, така и с всеки крак отделно.

  За подобряване кръвообращението на краката се препоръчва и повдигането на петите – правят се 20 повторения в рамките на 30 секунди, след което почивка за още 30 секунди. Упражнението се изпълнява в 4-5 серии в началото. След което постепенно се увеличава, според издръжливостта на мускулите на подбедрицата. Упражнението е изключително подходящо и за седящи позиции и има профилактичен ефект срещу разширени вени.

  Вкъщи може да се изпълнява и „карането на колело”. За целта трябва да легнем по гръб и със сгънати крака в тазобедрената и колянната става да имитираме въртенето на педали.

  Естествено, най-простата и лесна форма на движение – това е ходенето. Например пеша до работното място, избиране на по-далечно намиращи се магазини, както и предпочитане на стълбите, вместо асансьор.

  Освен упражнения специалистите препоръчват още вземането на контрастни душове с гореща и студена вода. Краката се поставят в гореща вода в рамките на 1-2 минути, след което се прави студен душ в рамките на 10-15 секунди. Тази процедура може да се извършва в рамките на 5-6 пъти, но е от значение винаги да завършва със студен душ. Подходящо е да се правят и масажи с четка, които допълнително стимулират кръвоснабдяването.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »