Вторник, 22 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.12.2019  » Зелето е пълно с антиоксиданти срещу рак


  Лилавото зеле, както и бялото, брюкселското и дори карфиолът и броколите, принадлежи към Кръстоцветните зеленцуци. Кръстоцветните зеленчуци са популярни с високо съдържание на антиоксиданти и фибри.

  Лилавото зеле за разлика от зеленото е много по-богато на полезни за костите и сърцето елементи. Кои са те? Витамин С – близо 63% от дневните нужди, витамин К - около 31% от дневните нужди, витамин В6 – около 12% от тях. Така също около 6% от дневните потребности на витамин А, калий, тиамин и рибофлавин. В него се срещат още желязо, калций, магнезий, фосфор, мед и цинк. 

  Противно на очакванията витамин С не е само компонент, който помага на организма за възстановяване. Той е важен и за костното формиране. Ключова е ролята му да предпазва клетките от увреждане. 

  В комбинация с витамин К1, калций, манган и цинк, ползите за костното здраве нарастват. 

  Антиоксиданите му са антоцианини и каемферол. Те са четири-пет пъти повече като количество в лилавото, отколкото в зеленото зеле. На антоцианините се дължи специфичния лилав цвят на тези сортове. В него има 36 типа антоцианини.

  При изследване се намира, че редовната консумация на съдържащи тези антикосиданти храни от жени рискът от сърдечни атаки при тях се понижава 11-32%. Тези флавоноиди имат благоприятен ефект върху кръвното налягане, което се отразява с редуциране на риска от развитие на сърдечносъдово заболяване.

  Лилавото зеле е добър източник и на сулфорафан, който се отличава със силните си противоракови свойства и полза за сърдечното здраве. 

  Учени са засекли, че консумацията му се отразява положително и на чревното здраве. В този случай възпалителните процеси в червата спадат с 22 -40%. Според някои това е заради сулфорафана.

  Противораковият ефект, освен на него, се дължи и на антоцианините. Въпреки че данните не са категорични и са необходими по-големи проучвания, учени смятат, че лилавото зеле редуцира риска от рак на дебелото черво и на гърдата. Има предположения, че сулфорафанът и антоцианините унищожават раковите клетки и потискат растежа на туморните формации и разпространението им.

  Освен че фибрите му подобряват перисталтиката на червата и редуцират възпалителните процеси в червата, лилавото зеле помага и за намаляването на тези заради стомашно-чревен мукозит, развиващ се често като страничен ефект от лечението на рак.

  Неразтворимите фибри в зелето са около 70%, което и спомага пасажа на чревното съдържимо и предотвратява запека. Останалите 30% са неразтворими, което осигурява храна на полезните бактерии в червата и синтеза на късоверижни мастни киселини като ацетат, бутират и пропионат. Те също имат значение за редуцирането на възпаленията и други симпоми при чревни заболявания като болест на Крон, синдрома на раздразимото черво и язвен улцерозен колит. 

  Има данни, че при консумацията на близо литър сок от прясно зеле състоянието на язвите в червата се подобрява.

  Зелето може да се консумира всякак и при всички варианти остава полезно за здравето. Естествено, най-богато на полезни хранителни вещества е в суров и във ферментирал вид.


  Как още можете да го ползвате за здраве?


  Колкото и да звучи странно и остаряло, налагането на зелево листо върху болно коляно заради артрит има доказан от науката ефект. Затова обаче процедурата трябва да се извършва поне 4 седмици ежедневно и все пак трябва да е ясно, че ефектът ѝ не може да бъде по-добър от прилагането на обезболяващ гел със същата цел. 

  По-непопулярно е приложението му при оплаквания от болезнени гърди в непосредствения следродилен период. Освен че намаляват подуването и усещането за тежест и парене в гърдите при родилките, компресите със зелев лист подобряват кръвната циркулация и притока на кърма тогава.

  Източник: 
  www.healthline.com

   

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »