Събота, 15 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  09.12.2019  » Защо имаме вежди?


  Веждите имат няколко функции, първата от която е да предпазват очите от пот и дъжд, за да не се замъгли зрението. Подобна е и функцията на миглите. Веждите също служат за предпазване на очите от слънчевата светлина.

  Освен тях, веждите имат и друга важна функция, а тя е свързана с невербалната комуникация. Начинът, по който изглеждат веджите, може да бъде начин за изразяване на емоции, включително гняв, страх, изненада, щастие, тъга, уплаха и т.н. Така например една повдигната вежда изразява скептицизъм или интерес, а две повдигнати вежди сигнализират за изненада.

  В проучване от 2003 г. група хора бяха помолени да идентифицират 50 известни лица. В първата част от проучването били премахнати очите на изследваните лица, а изследващите успели да ги идентифицират въпреки това на 60% от времето. Във втората част от изследването очите се виждали, но този път били премахнати веждите. В този случай изследващите успели да идентифицират правилно лицата само 46% от времето.

  Учените са установили, че формата, цветът и дебелината на веждите са наследствени черти. 4 отделни гена могат да повлияят на текстурата на космите на веждите, 1 може да определи формата им, 5 гена влияят върху цвета им, а 1 влияе върху тяхната дебелина. 

  Външни фактори обаче може да повлияят върху състоянието им. Те могат например да променят трайно формата им. Нараняванията на кожата в близост до веждите също може да повлияе на растежа на космите и формата на веждите.

  Трябва да се има предвид, че когато веждите се подстригват или скубят, някои от техните функции могат да намалеят. Колкото по-тънки и редки са те, толкова по-вероятно е да не могат да предпазят очите.

  Частичната или пълна липса на вежди се нарича мадароза. Състоянието е свързано и със загуба на мигли. Мадароза може да имат и двата пола във всяка възрастова група, но тя е по-често срещана при възрастните хора. Мадароза се причинява от всеки процес, който уврежда космените фоликули.

  Чести причини за мадароза са: стафилококова инфекция, херпес симплекс, розацея, хипотиреоидизъм, базедовата болест, атопичен дерматит, псориазис, травма и някои други.

  puls.bg


  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »