Сряда, 12 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  25.11.2019  » Кои части от тялото пропускаме да измием?


  Влизайки под душа, всекидневно се измива цялото тяло. Въпреки това, има някои части, на които не всеки отделя достатъчно внимание и те много често остават недобре измити.

  Такава зона например е гърбът. Вероятната причина е, че той е по-труднодостъпен за измиване. Всъщност, потта много често избива именно на гърба, а къпането само с вода не е достатъчно. Хубаво е кожата на гърба да се ексфолира поне 2 пъти седмично, за да се намали рискът от развитие на инфекции.

  Друга част от тялото, на която може би се обръща по-малко внимание е пъпът. Космените фоликули го правят чудесно място за обитаване на бактерии. Затова всеки ден той трябва да се измива под душа или с памучен тампон с топла сапунена вода.

  Зона, която всеки ден се измива, но не съвсем добре, е тази под ноктите. Множество бактерии и натрупани мръсотии се намират именно в областта под ноктите. Трябва да се отделя внимание на тази зона при всяко миене на ръцете, но също с помощта на памучен тампон с топла вода и сапун може да се измие добре кожата в зоната. Поддържането на къси нокти също спомага за предотвратяване разпространението на бактерии.

  Областта зад ушите е следващата по-рядко измивана част от тялото. Там се намират мастни жлези, които отделят себум. Натрупаният и непремахнат себум води до растежа и разпространението на бактериите стафилококус аурес (Staph aureus) и гъбичната инфекция тинеа капитис (Tinea capitis).

  Пръстите на краката и ходилата също може да се пренебрегнат само защото се мисли, че водата и сапунът се плъзгат по тялото по време на къпане и те са напълно достатъчни, за да бъдат измити краката. Според специалистите за ходилата трябва да се използва пемза, която да премахне бактериите и гъбичките като тинеа педис (Tinea pedis). Те са често срещани в тази област, когато кожата се поти. Това се случва най-вече, когато се носят обувки без чорапи.

  Не на последно място по важност е и езикът. Измиването на зъбите и венците не означава, че устната кухина е почистена и там не виреят бактерии. Всеки ден с помощта на четката за зъби езикът трябва да се почиства старателно и след което да се използва вода за уста за напълно премахване на бактериите.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »