Петък, 4 Декември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  25.11.2019  » Незаменимата фасция – вторият скелет в тялото ни


  Едва през последните години започна все повече да се говори за фасцията и нейната важна роля в организма. Все повече проучвания насочват усилията си за хвърлянето на повече светлина върху редицата функции на фасциалната тъкан, които през всички тези години са останали по една или друга причина в сянка. Към днешна дата в световен мащаб не само отдели, но и цели институти се занимават с изследването на фасцията.

  По анатомични показатели фасцията представлява съединителна тъкан, изградена от колаген, която обвива не само мускулните групи, но също така вътрешни органи и кости. Най-общо тя се разделя на три вида – дълбока, повърхностна и т. нар. висцерална – обвиваща вътрешните органи. Тя е снабдена със сетивни рецептори, регистриращи различни степени на болка и изпращащи информация до централната нервна система.

  Всички фасции са свързани помежду си в едно цяло. Най-лесният начин, по който можем да си представим фасциалната верига е под формата на мрежа, която прониква през структурите на различни тъкани и може да наподобява „втори скелет”. Те оформят опора за мускулите, поддържат тяхната форма и определят границите им. В същото време ги обединяват във функционални структури – мускулни вериги.

  Това е и една от причините за фасцията да не се говори като за обикновена съединителна тъкан, тъй като се разкриват все повече нейни функции, като едно от най-важните е именно преносът на информация между различните органи и главния мозък.

  Качеството на фасциалната тъкан е пряко свързано и с хидратацията на организма. При прием на достатъчно течности през деня фасцията е по-еластична и съответно провеждането на сигналите по нея се подобрява в значителна степен. От друга страна самовъзстановяването на фасцията при увреда на структурата ѝ също е пряко свързано с добрата хидратация на организма, тъй като тази тъкан в 70% е съставено именно от вода. Значителното редуциране на водното съдържание води до разкъсване на структурата.

  Друг фактор, който има значение за доброто състояние на фасцията е постоянното движение, но не претоварването или вдигането на тежести, без вземането на достатъчна почивка между отделните тренировки. В противен случай не само структурата на фасциалната тъкан страда, но и е налице микротравматизъм на мускулните влакна, които се възстановяват трудно.

  Според изследователите, работещи върху изучаването на фасцията, манипулацията върху нейната структура има място в лечението на редица заболявания, но и значение при спортното възстановяване. Проблем, върху който се работи усилено, тъй като спортните постижения са пряко свързани с риска от претрениране и загуба на физическа форма, които не са рядкост, особено при подготовката преди състезания.

  Функциите на фасцията и тяхното по-добро изучаване се очаква да отвори нови врати и пред метод за лечение като физикалната терапия.

  Освен дехидратацията, друг важен фактор, който оказва отрицателно влияние върху фасциалната тъкан е не само обездвижването, но и статичното натоварване. А това са три от основните проблеми на по-голяма част от професиите – сведена до минимум физическа дейност, в комбинация със статични пози, заемащи се дълго време и прием на минимално количество вода.

  В съвременната хирургия концепцията за миофасциалните тъкани навлиза все повече, като се избират хирургични подходи, които да бъдат по-атравматични за подлежащите тъкани при операционните разрези.

  В практиката все повече навлиза и т. нар. миофасциална терапия, която се концентрира върху лечението на меките тъкани – мускули, лигаментарен апарат, сухожилия.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »