Събота, 8 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.11.2019  » Спотанни ерекции без сексуален стимул, притеснения?


  Нормално, ерекцията е сложен нервноваскуларен процес, при който поради сексуален физически или психологичен стимул се блокира оттичането на кръвта в пениса и се напълват спонгиозното и кавернозните тела.

  Физиологично, ерекция без сексуален физически или психологичен стимул възниква най-често сутрин при мъже малко след събуждане. Счита се, че причината за това е свързана с циркадни флуктуации в плазмените нива на тестостерона, както и поради физическата стимулация на пениса при допира с повърхността при спане. Установено е, че най-високи са плазмените нива на тестостерона сутрин след събуждане. Събуждането със спонтанна ерекция е често срещано явление и се нарича ноктурна пенилна тумесценция. По-често срещано е при млади мъже и тийнейджъри, но може да се наблюдава във всяка възраст. Нормално при сън мъжете получават от три до пет ерекции, всяка с продължителност около 25-35 минути. С напредването на възрастта (между 40- и 50-годишна възраст) продукцията на тестостерон намалява и с това намалява честотата на ноктурните пенилни тумесценции.

  Възникването обаче на рандомизирани спонтанни ерекции в съчетание с невъзможност за поддържане на ерекция при сексуален акт и възбуда е признак на еректилна дисфункция. Резюмирано изследване от 2006 г. показва, че нивата на тестостерон са ключови за възникването на ерекция. Десет години по-късно друго изследване също заключава важната роля на хормона при ерекция. Неговата функция обаче при рандомизирани ерекции остава неясна и все още не е изяснена причината за възникването на спонтанна нестимулирана ерекция.

  Повечето мъже нормално имат периоди, при които изпитват невъзможност да поддържат ерекция при сексуална стимулация, като най-честите причини за това са умората и алкохолната консумация. Зачестяването на такива случаи обаче е признак на еректилна дисфункция, в чиято патогенеза играят както психологични, така и физиологични фактори. Честото възникване на спонтанни, нестимулирани ерекции с невъзможност за поддържане на ерекция при сексуален стимул в повечето случаи е свързано с натрупан психологичен стрес.

  Спонтанни ерекции могат да се наблюдават патологично при различни невропатии, черепно-мозъчни травми, нарушения в кръвотока, както и при употребата на някои лекарствени средства.


  Повечето мъже, които получават спонтанни ерекции без сексуален стимул се чувстват некомфортно, особено когато те се случват на публични места. Това, което можете да направите в такава ситуация е да се фокусирате ментално върху някаква друга активност; прекратяване на други външни стимули, които могат допълнително да стимулират ерекцията – например пристегнат колан, допир, движение и др.; излизане на по-хладно, промяна в позицията.


  Спонтанните нестимулирани ерекции са често срещано явление при млади мъже и тийнейджъри (но могат да се наблюдават във всяка възраст) и в повечето случаи не са признак на подлежаща патология. Повишеният психологичен стрес, циркадните флуктуации в нивата на тестостерон могат да бъдат причина за възникването им. Увеличаването на честотата им обаче, в съчетание с невъзможност за поддържане на ерекция при сексуален акт е признак на еректилна дисфункция.

  Повод за притеснение и необходимост от спешна помощ има когато спонтанна ерекция без сексуален стимул е болезнена и продължава около или над четири часа. Тогава се касае за приапизъм, който налага дрениране на акумулиралата кръв в тялото на пениса за облекчаване и изясняване вида на приапизма. Различават се два вида приапизъм – исхемичен и неисхемичен. При исхемичния се касае за съдова оклузия и невъзможност за оттичане на кръвта – най-често, поради сърповидноклетъчна анемия и други хематологични заболявания. Неисхемичният е свързан с дисрегулация на кръвоснабдяването, най-често поради травми в областта на перинеума и таза. Важно е изясняване вида на приапизма, тъй като лечението в двата случая е противоположно – при исхемичния приапизъм се използват периферни вазодилататори, а при неисхемичния – вазоконстриктори.

  Приапизъмът може да бъде и ятрогенен (лекарствено-медииран) при употреба на някои лекарствени средства (антидепресанти, алфа-блокери, тестостерон, хепарин, варфарин и др.) и наркотични вещества (амфетамини, марихуана, кокаин), за които пациентите рядко признават и затрудняват диагнозата. С по-сериозни последствия е исхемичният приапизъм, който крие опасност от некроза при ненавременно лечение. Неисхемичният приапизъм не крие риск от некроза. Диагнозата се поставя на основно чрез доплерова ехография.

  В заключение, спонтанните нестимулирани ерекции са резултат от физиологични циркадни изменения в нивата на тестостерона и психологичен стрес. Необходимост от спешна помощ има, когато нестимулирана ерекция е болезнена и продължава повече от 3-4 часа.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »