Понеделник, 3 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  11.11.2019  » Кой режим доказано работи срещу високото кръвно?


  Високото кръвно се получава когато силата или натискът на кръвта вътре в артериите е твърде голям. С течение на времето високото налягане върху стените на артериите води до увреждането на тези деликатни тъкани, което и носи високорисковите сърдечносъдови усложнения. Според експертите има хранителни режими, които могат да предпазят от последиците на високото кръвно и предпазят от неговата хронична проява.

  За целта доказано с годините работи DASH диетата. В основата си тя е изградена на ограничената консумация на наситени мазнини, мазнини като цяло, за сметка на зеленчуците, плодовете и нискомаслените млечни продукти.

  Този хранителен режим включва пълнозърнести продукти, пилешко месо, риба, ядки и съдържащи малко количество мазнини месо и дори сладкиши. 
  Диетата осигурява висок прием на минералите: калий, калций, магнезий, както и на белтъчини и фибри. Задължително изискване е за спазване на режима да се намали солта. Припомняме, че здравословната норма е до 5 г на ден. Имайте предвид, че натрий се намира и в редици други неосъзнато солени продукти, като напитки, сладкиши, така че прегледът на етика никога не е излишен. Де факто, за да сме здрави, трябва да се стремим да приемаме до 2,4 г натрий на ден.

  Разбира се, ястията далеч не са толкова вкусни, без да добавим от бялата прах, но трябва да е ясно, че вкусът е нещо, което се възпитава. Спомнете си или наблюдавайте как бебета „чувстват“ храната, която за тях е безсолна и се радват на различните вкусове. Това, че рецепторите ни са привикнали с високите дози вкус, не значи, че не можем да го изпитваме отново. Най-лесният съвет тук е вместо сол да използваме полезни билкови подправки – например риган, чубрица, девесил, розмарин, къри, кимион... Имайте предвид че пакетираните храни, преработените меса, готовите сладкарски изделия – съдържат сол.

  Естествено, ограничаването на солта и промяната на хранителният режим няма да подобри в достатъчна степен сърдечносъдовото ни здраве. Без движение няма да ни се размине. Минимумът, който трябва да осигурим на сърцето си, е 5 пъти седмично по 30 минути или 2 ½ часа общо. Това са приблизително по 15 минути ходене пеша преди и още толкова след работа например. Можете да въведете просто задължителна сутришна и следобедна разходка; или сутрешен ободрителен крос; придвижване с велосипед, 3 пъти седмично аеробика, плуване или танци. Примерите могат да бъдат и други. 

  Колкото и да е неприятно за приемане, човек веднъж започнал да вдига редовно кръвното налягане, трябва да се откаже в името на здравето от някои стари навици – кафето и силният чай трябва да се ограничат до минимум или въобще да се избягват, същото важи за тютюнопушенето и редовната консумация на алкохол. Добре е да се помисли за лишаване от някой и друг излишен килограм, защото заседяването, стресът и годините не прощават и безмилостно ни даряват с нежелани мастни пояси.

  Склонните към високо кръвно трябва да имат предвид и задължително едно условие за своя здравословен комфорт – трябва да си осигуряват достатъчно пълноценен сън!

  puls.bg


  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »