Понеделник, 6 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  04.11.2019  » Амстердам предлага на жителите си безплатно отломки


  Жителите на Амстердам ще получат шанса да притежават парче от своя град, което датира от около XVII век, разказва "Гардиън".

  Градските обновителни програми преди Втората световна война и през 60-те години са оставили след себе си огромни количества нежелани отломки - от фронтони от известните къщи край каналите на града до паметници, орнаменти и колони, изпълнени с римски цифри.

  Знаейки, че боклукът за едни е съкровище за други, огромното количество отломки е било съхранявано в продължение на десетилетия от общината в 200 огромни палети в депо на тайна локация.

  Градската служба за паметници и археология е решила да се възползва от тази съкровищница от архитектурни отломни в опит да вдъхне на златната ера на Амстердам втори живот.

  "Време е да употребим наново тези части, за да можем всички отново да им се наслаждаваме", обяви общината.

  В опита си да "вдъхне нов живот" на стария Амстердам, на сайта си градската управа е публикувала каталог от 190 страници с каменните отломки, за да може всеки амстердамчанин да притежава част от наследството на града.

  Камъните са степенувани според качеството им - от "пълни фронтони" до "отломки". Някои от тях вървят в комплект с техните оригинални архитектурни чертежи или с черно-бели фотографии, които показват тяхната предишна употреба.

  Всички те се предлагат безплатно, но критерият за придобиване на собственост е по-стриктен за частите, за които се смята, че имат допълнителна стойност, тъй като "има повече останала документация или защото те са все още в сравнително добро състояние".

  В наши дни къщите край трите основни канала в центъра на града: Херенграхт, Принзенграхт и Кайзерсграхт са олицетворение на благосъстоянието и силата на Амстердам през XVII век.

  Сред отломките, които се предлагат, е старата фасада на къщата край канала Херенграхт 126, наричанаt Moortje заради мавританския си произход.

  Желаещите трябва да предложат убедителна идея за бъдещата употреба на каменните късове. С най-голям потенциал да добият собственост са например културни проекти или проекти за строителство на нови сгради.

  "Често специалните камъни, орнаменти, рамки и например колони, могат да станат чудесно допълнение към, например, нов строителен проект", пишат от общината и допълват, че ако човек е просто почитател или пък строител, може да помисли за вмъкването на исторически елемент в своята модерна амстердамска фасада. Според тях тези отломки могат да се впишат добре и в публични пространства, арт проекти, музейни или други образователни инициативи. Управата твърди, че е отворена към всякакви творчески предложения.

  Срокът за изпращане на идеи и предложения от жители на града е краят на декември. Фрагментите могат да бъдат събрани през пролетта на 2020 г., но всеки заинтересован ще трябва сам да организира на собствени разноски тяхното транспортиране.

  dnevnik.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »