Вторник, 22 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  08.10.2019  » Хапваме тиква за по-добро здраве на сърцето


  Тиквата съдържа 245% витамин А и 19% витамин С от препоръчителния дневен прием. Тя е богата още на витамин В2 и Е, както и минералите калий, мед, манган и желязо. Съдържа по-малки количества магнезий, фосфор, цинк и фолат. Освен че е пълна с витамини и минерали, тиквата е нисококалорична, тъй като съдържа 94% вода. Освен това тиквените семки са годни за консумация и са много полезни за здравето.

  Благодарение на разнообразието от хранителни вещества, включително витамин С, калий и фибри, тиквата е полезна за здравето на сърцето. Проучвания показват, че хората с по-висок прием на калий, имат по-ниско кръвно налягане и понижен риск от инсулт – два рискови фактора за сърдечни заболявания. Тиквата съдържа и антиоксиданти, които понижават лошия холестерол и същевременно с това блокират окислението му.

  Отново заради антиоксидантите, включително каротеноидите, консуацията на тиква има отношение към понижаване риска от канцерогенеза, чрез неутрализиране на свободните радикали.

  Бета-каротин, намиращ се в тиквата, се превръща в тялото във витамин А, а той има отношение към повишаване на защитните сили на организма и борбата с инфекциите. Хората, които имат недостиг на витамин А, имат по-слаба имунна система. В допълнение, благодарение на витамин С се увеличава производството на бели кръвни клетки. И не на последно място, витамин Е, желязото и фолатът също подпомагат функциите на имунната система

  Тиквата изобилства и от хранителни вещества, които поддържат зрението силно дори на по-късна възраст. Бета-каротин осигурява на тялото витамин А, а неговият дефицит е свързан с повишен риск от увреждане на зрението. В анализ на 22 проучвания учените открили, че по-високият прием на бета-каротин води до по-малък риск от катаракта, често срещана причина за слепота. В допълнение, тиквата е един от най-добрите източници на лутеин и зеаксантин, две съединения, свързани с по-малки рискове от макулна дегенерация и катаракта.

  Консумирането на тиква може също да спомогне и за намаляване на излишните килограми, тъй като е с голямо съдържание на вода. Полезна е и при анемия, заболявания на бъбреците и черния дроб. Тя е и диуретик, но също предотвратява констипацията.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »