Вторник, 11 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.09.2019  » Вредните вещества в храните. Кои са те?


  Опасните токсини в храните могат да се разделят на две групи – натурални (такива, които се съдържат в определени количества в храните) и екзогенни, т.е. привнесени от външни фактори. Според класификация на американската агенция по храните (FDA), опасните съставки се делят на микробиологични замърсявания, замърсявания от околната среда, естествени токсини, пестициди и добавки – оцветители и консерванти.

  Естествените токсини са някои вещества в плодовете и зеленчуците, които нормално присъстват в тях и не са опасни в определени норми. Те са продукти от метаболизма на растенията, които обикновено са от групата на алкалоидите или гликозидите. Те предпазват растенията от вредители, насекоми и животни, които се хранят с тях. Такъв токсин е амигдалинът в бадемите. Всички знаем нагарчащия вкус на суровите бадеми. Той се дължи именно на това вещество.

  Амигдалинът спада към т.нар. цианогенни гликозиди, които черният ни дроб има способността да детоксикира. Остро отравяне с цианогенни гликозиди се наблюдава, когато количеството им е по-високо от това, което метаболитните ензимни системи на черния дроб могат да разградят и обезвредят.

  Някои растения като пащърнак и целина съдържат фуранокумарини, които са фототоксини – предизвикват кожни реакции на свръхчувствителност при излагане на светлина. Друга типична черта за тази група вторични метаболити е, че взаимодействат с лекарства антикоагуланти.

  Картофите, патладжаните и доматите са от едно семейство – Картофови. Всички представители от това семейство произвеждат гликоалкалоидите соланин и шаконини. Отравяне с тях може да се случи най-вече, ако се консумират сурови или при неправилно съхранение. Основните симптоми са най-вече свързани със стомашно-чревни проблеми, но понякога оплакванията са като при настинка с повишаване на температурата и втрисане.

  Токсини от околната среда или екзогенни токсини са например тежките метали (олово, живак) както и мигриращите вещества от опаковките (най-популярно е веществото бисфенол-А, BPA).

  Токсичните химични промени настъпват по време на приготвяне на храната. Трябва да се избягва приготвяне или претопляне на храната в микровълнова фурна в пластмасови съдове, тъй като това води до освобождаване на бисфенол-А, който остава в храната. Смята се, че при малки деца и бебета този токсин може да причини изоставане в растежа и развитието. Забранен е за употреба в детски шишета и прибори за хранене.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »