Понеделник, 13 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  17.09.2019  » Новият филм на Мариус Куркински ще открие Киномания

  С прожекция на новия филм на Мариус Куркински "Засукан свят" ще бъде открито тазгодишното издание на "Киномания", което ще продължи от 14 до 28 ноември. Заглавието е екранизация по едноименното произведение от сборника "Диви разкази" на Николай Хайтов. С това ще бъде отбелязана 100-годишнината на писателя и 50-годишнината на Мариус Куркински, съобщиха организаторите на фестивала.

  Тази година предстои и първото издание на "Танц филм фест", което ще се проведе между 24 и 30 септември. Новият фестивал е част от "Киномания" и ще предложи на зрителите 12 филма за танцовото изкуство в различните му форми - балет, модерни танци, фламенко... А специална кампания, вдъхновена от "Засукан свят", ще се опита да привлече вниманието на зрителите с цитати от филма, разказа и изображения с очите на актьорите.

  ""Засукан свят" е нов български игрален филм по произведение на класически български писател, но тук важно е да се подчертае и самооценката на автора. За себе си мога да кажа, че се подписвам и заставам зад филма с цялото си сърце и ценностите, които нося", казва за заглавието Мариус Куркински. В актьорския екип фигурират имена като Камен Донев, Ана Пападопулу, Димитър Николов, София Бобчева и Димитър Рачков. Прожекцията ще се състои на 14 ноември в зала 1 на НДК, а филмът разказва за малкият човек Мильо, който през целия си живот се бори със света, в който живее, за да стигне накрая до момент на просветление.

  Друг акцент в програмата е българската премиера и единствена за момента прожекция на анимацията "Физика на тъгата" на Теодор Ушев. Филмът е по едноименния роман на писателя Георги Господинов, неговата световна премиера беше на фестивала в Торонто, а тази неделя беше отличен със специална награда в категория "Късометражно кино".

  Ушев описва заглавието като филм-лабиринт, който не следва стриктно сюжета на романа. Той казва, че това е "капсула на времето", в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии, а основните теми в него са "носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение", които са отразени през личния разказ.

  Прожекцията е част от вечерта, посветена на Ушев, "Нарисувай ми дъга" на 17 ноември в зала 1 на НДК от 19.00 часа. Тя ще започне с аудио-визуалния спектакъл "Четирите годишни времена" по Вивалди. Проектът е реализиран от Токийския университет по изкуствата и представлява визуални картини на четирима художници от Естония, Япония, Русия и България. Музикалното изпълнение на живо е поверено на Quatro ансамбъл със солист Иван Пенчев.

  Премиерно за България в зала 1 на НДК ще бъдат представени и чуждестранните заглавия "Един дъждовен ден в Ню Йорк" на Уди Алън (16 ноември) и "Болка и величие" на Педро Алмодовар (23 ноември).

  Билети за филмите в зала 1 вече са в продажба на касите на НДК и на tickets.ndk.bg.

  dnevnik.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »