Четвъртък, 13 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.08.2019  » Здравословна храна ли са скаридите?


  Скаридите са една от най-предпочитаните морски деликатеси. Те са храна с висока хранителна плътност. Източник са на йод, който не се среща в много продукти. Има и мнения, че скаридите не са особено здравословни, поради високото съдържание на холестерол.

  Скаридите имат ниска калорийна, но висока хранителна стойност. 85 грама скариди съдържат не повече от 80 ккал и не съдържат въглехидрати. Приблизително 90% от калориите в скаридите идват от протеините, а останалата част от мазнините. Това количество скариди осигурява също 20 различни витамини и минерали, включително около 50% от необходимия за деня селен. Скаридите са източници на протеини, селен, витамин В12, желязо, фосфор, ниацин, цинк и магнезий. В състава им се съдържат също омега-3 и 6 мастни киселини.

  Скаридите са богати на холестерол. Репутацията на скаридите често е оронвана именно от този факт. 85 грама скариди съдържат около 170 мг холестерол. Това е с 85% повече от количеството холестерол, което всяка друга морска храна осигурява. Повечето хора, особено тези със сърдечни заболявания избягват консумирането на такива храни. Има проучвания, които разкриват, че храната, богата на холестерол не е първопричина за високи нива в кръвта. Само една четвърт от населението е чувствително към холестерола в диетата.

  В останалите случаи холестеролът, който приемаме с храната оказва много малко влияние върху нивата на холестерола в кръвта. Това е така, защото по-голямата част от холестерола се произвежда от черния дроб. Когато в храната се съдържа по-голямо количество холестерол, черният дроб произвежда по-малко.

  Ново проучване показва, че здрави възрастни, които консумират 300 г скариди на ден увеличават нивата на HDL (добрия) холестерола с 12% и намалява нивата на триглицеридите с 13%.

  Много хора са алергични към скаридите. Морската храна, включително и скаридите са класифицирани в топ 8 на храните алергени в САЩ. Основната съставка в скаридите, която предизвиква алергична реакция е протеинът тропомиозин. Симптомите, които възникват при алергична реакция са: изтръпване на езика, разстройство, запушване на носа, зачервяване и сърбежи по тялото. При някои хора може да възникне анафилактичен шок, което е остра алергична реакция. Това е спешно състояние и изисква много бърза реакция.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »