Четвъртък, 6 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  08.07.2019  » Червена, кафява, зелена леща. Какви са разликите?


  Лещата е бобово растение, добре познато на българската трапеза. Тя се нарежда на трето място по съдържание на протеин от всички бобови растения. Пред нея са само соята и конопът. Високото съдържание на протеини и ниската цена, превръщат лещата в незаменим хранителен продукт за всяка трапеза. Въпреки че лещата не се счита за пълноценен протеин, когато се съчетава със зърна като ориз или пшеница, се осигуряват всички необходими аминокиселини.

  Тя е храна, разпространена не само у нас, но и в много други страни. Лещата е предпочитана храна от вегетарианците не само заради състава, но и заради вкуса ѝ.


  Лещата е храна с висока хранителна плътност. В състава си съдържа фибри, витамин А, витамин В3, витамин В4, витамин С и др. Източник е на много минерали като желязо, калий, калций, манган, мед, селен, фосфор и цинк. Лещата е бедна на калории, което я прави чудесен избор за хората, които се борят с излишните килограми.

  Лещата се среща в различни цветове – кафява, черна, червена, жълта, зелена леща. Какви са разликите?

  Кафява леща. Това е най-разпространеният вид леща, която най-често можем да намерим по магазините. При варене кафявата леща запазва формата си, освен ако не бъде преварена. Тогава зрънцата се скашкват. Този вид леща се готви бързо – около 20 минути и не изисква предварително накисване. Този сорт е подходящ за супи, яхнии, салати и т.н.

  Жълта леща. Тя има сладък вкус, жълта обвивка и червеникаво вътрешно тяло. Този вид леща се разпада много бързо при готвене и затова тя се използва предимно за готвене на крем супи, пюрета, хумус и др.

  Червена леща. Червената леща е обелена жълта. Тя е със светло червен до оранжев цвят на зрънцата. Поради факта, че е обелена, тя се сготвя много бързо. Подходяща е за приготвяне на фини пюрета, а също и като една от първите храни в бебешкото меню. Червената леща е подходяща да се въведе в бебешкото меню около 7-8 месец.

  Зелена леща. Зрънцата при този вид са по-едри от стандартните и са по-плоски. Тя е много ароматна. Зрънцата са твърди и запазват формата си при готвене. Това я прави идеална за салати, тъй като не се разпада при смесване и разбъркване.

  puls.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »