Петък, 10 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  01.07.2019  » Кафето топи кафявите мазнини


  Чаша кафе е достатъчна, за да се защитим от натрупването на кафяви мазнини, смятат учени от университета на Нотингам. Тяхното проучване е едно от първите, които търсят съставките с директен ефект върху кафявата мазнина в тялото.

  Мастната адипозна тъкан, която познаваме като кафява мазнина в тялото, играе ключова роля за бързо отделяне на енергия. Това е един от двата типа мастна тъкан в човешкия организъм и  другите бозайници.

  Преди се е смятало, че кафява мазнина се формира само при бебетата, но през последните години се потвърди наличието ѝ и при възрастните индивиди.

  Мастната адипозна тъкан е важна за оцеляването ни на студено, тъй като изгарянето ѝ осигурява поддържане на оптимална телесна температура, за разлика от „бялата“ мастна тъкан, която се натрупа в резултат на излишък и няма същата функция.

  Обикновено хората с нисък индекс на телесната маса са с по-висок процент на кафява мастна тъкан. 

  Оказва се, че стимулирането на дейността ѝ в тялото е от полза за контрола на кръвната захар също толкова, колкото да се цели подобряването на липидите в кръвта и да горим излишните калории, поети през деня. Досега науката нямаше представа какво може да стимулира активността ѝ, коментира един от авторите на изследването, проф. Майкъл Симондс. 

  При един от експериментите си изследователите откриват, че кафето има този ефект върху кафявите масти. По време на работата си те откриват действащата доза от напитката и започват изследвания с участието на доброволци. 

  При изследването на ефекта на кафето върху кафявата мастна тъкан екипът използва апаратура за термовизуална диагностика, която помага за откриването ѝ в тялото и определянето на капацитета ѝ да отделя топлина. 

  За екипа е ясно, че такава тъкан се намира в областта на врата – така че учените наблюдават буквално активирането на мастната тъкан с изпиването на чаша кафе. На този етап изследователите са си поставили задачата да докажат, че именно кофеинът е тази съставка в кафето, на която се дължи активирането на мастната адипозна тъкан. Те ще проверят и дали същият ефект се получава при прием на хранителни добавки. 

  Когато се докаже коя е „работещата“ съставка, екипът се наема да издаде адекватни съвети за специалистите, които изготвят програми за редуциране на теглото или за контрол на кръвната захар и профилактика на диабет.

  Резултатите на екипа са публикувани в journal Scientific Reports.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »