Сряда, 3 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  17.06.2019  » 10 любопитни факта за Исландия

  Исландия е прекрасна малка държава с население от едва 350 000 души. Там няма нужда да заключвате вратата си вечер, защото престъпност почти не съществува. А населението е едно от най-щастливите в световен мащаб. Запознаваме с няколко наистина интересни факта за тази северна страна. 

  Исландският език почти не се е променил от XII век насам. Исландците много се гордеят с езика си и се стремят да го запазят чист. Тя нямат никакъв проблем да четат свободно древни текстове.

  Исландия има едни от най-прогресивните закони по отношение на равенството. Независимо дали става въпрос за права на малцинствата, равенство между половете, свобода на словото - там нормите са изключително демократични. През 1980 г. Исландия става първата държава в Европа, в която жена е избрана за президент.

  Няма частни медицински заведения. Здравеопазването е държавно и много добре развито. На хората просто не им се налага да плащат за здравни услуги.

  Образованието е безплатно. Само за университетите има някакви такси, но те са символични. Исландия има най-високото ниво на  грамотност в света.

  Всички исландци са включени в обща база данни. Тъй като населението е малко, не е изключено да се окаже, че с гаджето имате роднинска връзка, и много исландци използват базата данни, за да проверяват за това.

  Отоплението на 90% от къщите в Исландия е централно и се плаща от държавата.


  Исландия няма армия, а полицаите не носят оръжия. Престъпност почти не съществува. Ако някой исландец иска военна кариера, може да се присъедини към норвежката армия.

  На исландците им е позволено да кръщават децата си само с определен набор от имена. Има специален комитет, който решава дали дадено име може да влезе в списъка на позволените. Целта на това е да се запази чистотата на местните език и култура, като се ограничи популяризирането на чужди названия.

  Много известни филми и сериали са заснети сред красивата природа на Исландия. Някои от примерите са "Игра на тронове", "Междузвездни войни", "Тор", "Интерстелар".

  Много исландци вярват в тролове и елфи. Фолклорът е на почит. Според него троловете живеят в големи кръгли камъни. Ако някой исландец види такъв на пътя си, никога не би го преместил, за да не притесни обитателя му. Имало е случаи, в които строителство на пътища се консултира с "експерти по троловете", за да е сигурно, че няма да навреди на тези създания.

  expert.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »