Неделя, 31 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  17.06.2019  » 5 дами с постижения, чиято слава е била открадната

  Някои историци смятат, че съпругата на Алберт Айнщайн е допринесла много за развитието на теорията на относителността, защото е била брилянтен математик. И по някаква причина нейното участие никога не е било документирано. Но има и други случаи на несправедливо отношение към жените. От iWoman.bg ни запознават с биографиите на някои известни представителки на нежния пол - учени и творци, чиито постижения са били подценени, откраднати или напълно игнорирани.

  Габриел Колет

  20-годишната Сидони-Габриел Колет се омъжва за писател, известен като Уили. В продължение на 8 години Колет написва 4 романа, които са били публикувани под името на съпруга й и го правят популярен. Когато вече не може да живее по този начин, тя се развежда и започва да гради собствена кариера. Най-голямото й професионално постижение е номинация за Нобелова награда през 1948 г. Освен това, Колет е и първата жена, член на академията на Гонкур. Съществуват няколко филма за живота на писателката. Последният oт тях е от миналата година, а Кийра Найтли играе главна роля в него.

  Маргарет Кийн

  Маргарет Кийн разбира, че съпругът й Уолтър продава собствените ѝ картини под негово име. Някак той успява да я убеди, че по този начин е по-лесно да се печелят пари. Прекарват една година в спорове, но в крайна сметка се съгласява. Уолтър Кийн се превръща в един от най-популярните и комерсиални художници на 60-те години. По време на пика на популярността си, Маргарет работи по 16 часа на ден. Съпругът й я заплашва, че ще я убие, ако каже истината или спре да рисува. Едва когато решава да се разведе със съпруга си, тя го съди. За да докаже, че картините са нейни, съдията предлага двамата съпрузи да нарисуват картина с големи очи по време на процеса. Уолтър отказа под предлог, че има болка в рамото. Маргарет рисува час и печели делото. "Големите очи" на Тим Бъртън е филм за тази история. Ейми Адамс и Кристоф Уолтс играят главните герои, а Ейми Адамс дори спечели "Златен глобус" за това.

  Сюзън Бърнел

  Сюзън Джоселин Бел Бърнел е първият човек, който забеляза необичайното движение на небесните тела, които по-късно са наречени "пулсари". 7 години по-късно, двама от нейните колеги, Антони Хюиш и Мартин Райл, получават "Нобелова награда" за откриването на неутронните звезди (пулсари). Ролята на Бърнел дори не се споменава. 50 години по-късно Бърнел получи специална награда в областта на фундаменталната физика в размер на 3 милиона долара.

  Лиз Мейтнер

  Лиз Мейтнер е член на екипа, който открива и обяснява ядреното делене и неговия потенциал. Нобеловата награда за химия обаче е връчена на Ото Хан, с който Лиз прекарва 30 години. Мейтнер отказа да участва в разработването на ядрено оръжие. На нейната надгробна плоча пише: "Лиза Мейтнер - физик, който никога не загуби човечността си".

  Розалинд Франклин

  Розалинд Франклин и Морис Уилкинс оглавяват различни изследователски групи, изучаващи ДНК. Снимките, направени от Франклин, доказват хипотезата й за структурата на ДНК, но въпреки това Нобеловата награда печели екипът на Морис Уилкинс.

  expert.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »