Събота, 11 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  10.06.2019  » Руската телевизия ще излъчи своя версия на Чернобил

  Чернобил © 2019 HBO Europe, Inc. All rights reserved

  Руската държавна телевизия ще излъчи своя продукция за инцидента с ядрената централа в Чернобил през 1986 г., но, за разлика от минисериала на HBO, който покори зрителите по света, нейната версия ще твърди, че при една от най-лошите ядрени катастрофи в световната история е имало и шпионин на ЦРУ, разказва "Гардиън".

  "Чернобил", който ще бъде излъчен по руския канал NTV, изглежда, ще отговори на настояванията от страна редица автори в таблоидите, както и на телевизионните новинарски емисии за по-патриотично пресъздаване на историята.

  Продуцентът и сценарист на американската поредица Крейг Мазин успя да впечатли публиката не само с начина на пресъздаване на събитията, но и с факта, че е обсебен от мисълта да го направи възможно най-автентично, като обръща внимание и на най-дребните детайли като връзките на обувките, униформите и телефонните апарати. За целта той провежда множество разговори с оцелели, за да може Съветският съюз от 80-те години в сериала да е възможно най-близък до реалността.

  Това бе и част от причините минисериала да се нареди на първо място в класацията на IMDb за телевизионни продукти още след третия от общо пет епизода, а след излъчването на финала той вече имаше най-високия рейтинг за жанра в историята на филмовата база данни - максималния 10.

  "Чернобил" на NTV е заснет в Беларус, но си позволява малко повече свобода, твърди "Гардиън". Описанието на сюжета гласи, че се развива около агент на ЦРУ, изпратен в Припят, за да събира сведения за ядрената централа в Чернобил, както и около руския агент от контраразузнаването, изпратен да го следи.

  Ако звучи като измислица, това е така, защото е измислица. Но режисьорът Алексей Мурадов твърди, че продукцията "ще разкаже на зрителите какво наистина се е случило тогава".

  "Има теория, че американците са проникнали в ядрената централа в Чернобил, и много историци не отричат, че в деня на експлозията агент на вражеските разузнавателни служби е бил в централата", споделя Мурадов пред вестник "Комсомолская правда", който пише, че сериалът ще предложи "алтернативен поглед върху трагедията в Припят".

  Държавната телевизия и руските таблоиди обвиниха минисериала HBO в пристрастност, описвайки героичните подвизи на съветските отряди, или т.нар. "ликвидатори".

  "Чернобил" не показа най-важната част - нашата победа", гласи едно от заглавията в един от най-известните ежедневници в Русия - "Комсомолская правда".

  Друга статия от известния военен кореспондент Дмитрий Стешин в същото издание твърди, че минисериалът е бил заснет, за да саботира задокеанските продажби на технологията за ядрена енергия на руската държавна компания "Росатом".

  Русия почита военните си ветерани като малцина други държави, но на ликвидаторите в Чернобил се отделя далеч по-малко внимание. За Moscow Times руският журналист Иля Шепелин пише: "Фактът, че един американски, а не руски телевизионен канал ни разказва за нашите собствени герои, е повод за срам, с който прокремълските медии явно не могат да живеят."

  dnevnik.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »