Сряда, 5 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  25.02.2019  » Съвети как да тренираме безопасно в залата


  Резултатите са пряко свързани с редовните тренировки. А за редовни тренировки, освен желязна воля е необходимо да се прилагат и няколко основни правила, с които да се избегнат евентуални травми, които да доведат до дългосрочно прекъсване.

  На първо място от значение е бавното и плавно навлизане, без излишни претоварвания. В началото повечето програми включват 1-2 серии за основните групи мускули. Това има за цел избягване претоварването само на конкретна мускулна група, което да доведе до преумора, мускулна треска или в по-лошия вариант – микротравма или разкъсване на мускул, сухожилие.

  При напредналите тренировките могат да вкючват множество серии за една или две мускулни групи.

  От изключително значение е предварителната загрявка – „затопляне на мускулите”. Макар и правилото да е станало твърде банално познато, често се пропуска или не се прави достатъчна по продължителност загрявка, което увеличава риска от травми. Препоръчително е след приключване на тренировката да се завършва с разгрявка. Може да се предпочете и стречинг.

  Зягрявката обикновено е с продължителност – 5 до 10 минути, като най-често се прилагат аеробни упражнения. Чрез нея се постига затопляне на т. нар. „студена” мускулатурата, увеличава се дихателния обем и температурата на тялото.

  Разтягането или стречинг е подходящо преди започване на интензивна работа. По този начин се подпомагат не само по-добрите резултати, но и се подобрява пластичността на тялото. От значение е винаги да се прилага след предварителна загрявка, в противен случай е възможно да се получи преразтягане.

  Всяко рязтягане се прави с постепенно увеличаване на опъна и задържане поне 30 секунди при достигане на максимума му. Важно е да няма усещане за дискомфорт.

  Правилният подбор на екипировка също е от значение. И тук не става дума за най-скъпото, а за осигуряване на комфорт и сигурност. Дрехите трябва да бъдат свободни и от материи, които да не запарват. В зависимост от спорта се подбира и подходяща предпазна екипировка.

  От значение е разнообразяване на упражненията. При адаптиране към конкретно натоварване тялото започва да получава все по-малко ползи от него.

  Не на последно място е осигуряване на достатъчна хидратация на тялото. По време на тренировка е уместно отпиването на глътка до две вода на всеки 15-20 минути. Почивката между тренировките трябва да бъде поне 24 часа, за да позволим на тялото да се възстанови.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »