Петък, 28 Февруари 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  04.02.2019  » Планк – ежедневно води до бързи резултати


  Планк е упражнение, което изглежда измамно лесно на пръв поглед, като често на него се гледа с предубеждение по отношение на ефекта му. Изисква минимално време за изпълнение, същевременно няма необходимост от закупуване на уреди за изпълнението му или от по-голямо пространство вкъщи. Упражнението се използва като част от тренировката на специалните части в армията и полицията на различни държави.

  Представлява заемане на позиция за лицева опора, като предмишниците са опрени на земята, а лактите са под прав ъгъл, точно под раменете. При стартиране обикновено човек, който не е в добра физическа форма, може да издържи до 30 секунди. Важно е да не привеждате надолу тялото – то трябва да бъде успоредно на пода. Погрешно е повдигането на седалището нагоре – намалява се натоварването в коремната област.

  Лицето трябва да гледа към пода – вратът също е в успоредна равнина на пода. Дишането не трябва да бъде задържано – диша се бавно и ритмично.Ефекти от изпълнение на упражнението:Мускулите на гърба, особено на лумбалния дял - поясната област се заздравяват и се повишава тяхната издръжливост. След няколко дни редовно практикуващите усещат намаляване на болките в гърба, както и възможност за по-изправена стойка без особено напрежение. Подобряването на стойката се дължи на засилване на мускулите около гръбнака, които имат отношение към поддържане на изправения му стоеж.С планк се тренират едновременно мускулите на седалището, бедрата, прасците, рамената, гърдите, коремните мускули и долната част на гърба.

  Според изследователи метаболизмът се повишава – съответно се улеснява изгарянето на мазнини, особено в коремната област. Координацията също се подобрява – това проличава особено при изпълнение на т. нар. страничен планк. Налице е подобряване и на гъвкавостта. Както всеки вид спортна дейност – и планк оказва ефект за намаляване на тревожността и депресивните епизоди.

  За видим ефект е необходимо изпълнение в рамките на поне една минута с постепенно увеличаване на времетраенето.

  Упражненията се считат за най-ефективни, ако се изпълняват за повече от 4 минути. Планк може да бъде изпълняван в различни вариации – страничен планк, с топка, с разтягане на противоположен крак и други.

  puls.bg 

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    27.02.2020 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  28 февруари - 5 март

  всички интервюта  »