Сряда, 15 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  07.01.2019  » Едва 8% от холивудските филми са от жени през 2018 г.

  © Asscociated Press

  Мариел Хелър позира заедно с актрисата Бел Поули за промоцията на нейния филм "Дневникът на една тийнейджърка" от 2015 г.

  Едва 8% от филмите, направени през 2018 г., са режисирани от жени, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на проучване, публикувано този четвъртък. Въпреки усилията, които полага американската филмова гилдия, за да повиши равнопоставеността между половете в киното, процентът е по-нисък от този от предходната година с 3%.

  Според годишното проучване процентът почти не се е променил в последните две десетилетия, което говори за това, че жените са "радикално по-малко представени" от мъжете във филмовата индустрия.

  "Изследването не представя доказателства, че филмовата индустрия е изживяла дълбокия позитивен ефект, предсказан от толкова много наблюдатели на индустрията миналата година", каза в изявление Марта Лаузен, автор на изследването и изпълнителен директор на Центъра за изследване на жените в телевизията и киното към Държавния университет на Сан Диего.

  Центърът публикува годишния доклад в последните 21 години.

  След вълната от обвинения за сексуален тормоз, която заля Холивуд в края на 2017 г., публично се заговори и за нуждата от по-голяма равнопоставеност на жените във филмовата индустрия. В същото време жени са режисирали едва 8% от 250-те най успешни холивудски филма през 2018 г., което е по-малко от 9-те процента от 1998 г.

  Общият брой на жените, чиято работа е зад кулисите, се е повишил на 20%, което е с 2% повече от 2017 г. Жените са най-добре представени като продуценти - 26% от филмите, на базата на които се прави проучването, са продуцирани от жени. В същото време едва 4% от операторите са били жени.

  "Тази радикална неравнопоставеност не може да се излекува чрез доброволните опити на няколко души или на едно филмово студио, каза Лаузен. Без мащабен опит, иницииран от големите играчи - студиата, гилдиите и асоциациите - най-вероятно няма да видим смислена промяна."

  Сред най-успешните 250 филма, режисирани от жени през 2018 г., се нареждат "Гънка във времето" на Ана Дюверней и Can You Ever Forgive Me? на Мариел Хелър.

  dnevnik.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »