Сряда, 15 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  07.01.2019  » Колко опасни са нитратите в храната


  Информацията за нитратите е много противоречива. Повечето мнения са, че те са изключително пагубни за нашето здраве, но това всъщност не е точно така. Нитратите са полезни и необходими за растенията, които могат да ги метаболизират до нитрити.

  С най-голямо съдържание на нитрати са марулите, спанакът и други листни зеленчуци. Тези вещества в тях не са опасни или токсични, стига да не надхвърлят определени количества. Дори напротив, проучванията показват, че ако нитратите са в допустими норми и попаднали в човешкия организъм чрез растителния метаболизъм, ползата надхвърля риска.

  Трябва да се отбележи, че самите нитрати и нитрити като съединения не са опасни. Тяхното количество се контролира в допустими норми в храни, води и почви. Опасност за здравето на човека представляват нитрати и нитрити, изкуствено добавени в месото, колбасите и почвата.

  Нитрати много често се добавят към преработените меса – кренвирши, кюфтета, шунка, бекон, за да подобрят външния вид. Те придават червен и сочен цвят на месото. Нитратите са и консервант, който спира развитието на бактерии като Clostridium botulinum и развалянето на месните продукти, а освен това придава и по-солен вкус, което засилва апетита.

  Някои производители твърдят, че използват нитрати, за да предпазват храната от ботулизъм. Но това се постига и при спазване на високо ниво на хигиена по време на производствения процес, което не налага използване на нитрати.

  Според СЗО допустимите норми за дневен прием от храна и вода за нитрати за възрастен човек е 5 mg/kg телесно тегло и не повече от 500 mg. Над тези норми се наблюдават вече признаци на интоксикация като слабост, виене на свят, гадене, задух.

  При дълготрайна експозиция, например в райони, където питейната вода е с по-високо съдържание на нитрати е възможно да се развият проблеми с щитовидната жлеза, нервната система и алергии.

  Действително дозите, които поемаме ежедневно са в пъти по-малко и рискът от интоксикация е малък. И все пак подбирайте източниците, от които набавяте хранителните продукти за трапезата си и четете етикетите внимателно.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »