Вторник, 4 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.10.2018  » Бързата храна вреди на стомаха и мозъка
  Бързата храна вреди на стомаха и мозъка

  Изследване сочи, че над 1/3 от възрастните и около 45% от младите хора консумират фаст фууд. Данните са за Щатите, но ние отдавна сме ги стигнали, поне в статистиката по неправилно хранене, навици и затлъстяване.

  Докладът на Националния център за здравна статистика сравнява процента от хората, които консумират вредните храни, с демографски характеристики като доходи и възраст в продължение на три години.

  Според експертите хората с по-висок доход консумират повече позната като "фаст фууд" храна. Така например около 31% възрастни с по-нисък доход се хранят с фаст фууд и тенденцията се увеличава на 36% за хората със среден доход до достигане на 42% за тези с най-високи доходи. 

  Възрастта също влияе на храненето. Очевидно с остаряването консумацията на бърза храна намалява. Докато процентът на възрастните над 60 години, консумирали фаст фууд е 24%, то на хората между 20 и 39 години е почти двоен. Екипът на изследването забелязва и разликата между половете, макар и минимална да е тя. Около 38% от мъжете консумират вредната храна, докато жените, хранещи се с нея, са около 35%.

  Този тип хранене е свързано с редица здравословни проблеми, като това не включва само бързото повишаване на килограмите. Проучване от 2011 г. установява, че хората, които се хранят с този тип храна, са с 51% по-голям риск да развият депресия. Причината е, че се губят основни хранителни вещества като аминокиселината триптофан, чиято влияе пагубно на настроението.

  Освен него, се намаляват и когнитивните функции. При продължителна консумация на фаст фууд, може да се влоши паметта. Това е така, защото се причиняват химични реакции, които водят до възпаление в областта на мозъка, свързано с паметта. Проучване показва също, че прекалената консумацията на технологично преработена и мазна храна води до увеличаване нивата на инсулина в тялото. Ограничава се също способността да се мисли адекватно, което повишава вероятността от получаване на деменция. Бързите храни съдържат изкуствени аромати и консерванти като натриев бензоат, което е свързано с увеличаване на хиперактивността.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »