Вторник, 11 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.07.2018  » Кой не обича миризмата на барбекю през лятото?
  Как да приготвим по-здравословно храната на скара?

  Независимо дали предпочитате пържоли или броколи, печенето на храна на скарата е забавен и удобен начин за бързо приготвяне на вечеря. Грилованата храна придава вкус, като същевременно ни позволява контрол на количеството наситени мазнини и натрий.

  Готвене на месо при високи температури над открит пламък, за да се създаде този аромат на скара обаче, създава химикали, причиняващи рак, наречени хетероциклени амини (HCAs). Добрата новина е, че не е нужно да се отказваме от грила.

  Можем значително да намалим броя на химичните вещества, причиняващи рак, които поемаме, като следваме тези пет съвета за скара:

  1. Намалете мазнината

  Колкото по-малко мазнина има на скарата, толкова по-ниско е излагането на вредни химикали. Така че белтъците с по-ниско съдържание на мазнини, като пилешко или пуешко, са по-добри възможности за скара, отколкото другите меса. Може дори да се покрие повърхността на грила с алуминиево фолио - или да увием месото във фолио, за да се предотврати изтичането.  

  2. Използвайте марината

  Проучванията показват, че потапянето на храната в марината може да намали броя на канцерогените в чинията. Киселинните съставки, включително вино, бира, портокалов сок, ананас и оцет, помагат да се разгради белтъчините в месото, което помага да се намали образуването на хетероциклените амини.  

  3.Обмислете предварително готвене

  Ако частично изпечем месото във фурната или микровълновата, преди това, ще намалим времето, през което е изложено на високи температури и броя на химикалите, които попадат върху месото. Просто трябва да се уверим, че незабавно ще прехвърлим храната на барбекюто и че месото достига подходящите температури.  

  4.Използвайте газова скара

  Газовите скари ни позволяват да контролираме по-добре температурите. Ако използваме такава с дървени въглища, пламъците трябва да могат да се регулират с бутилка, пълна с вода. Независимо дали скарата е на газ или въглища, храната трябва да се приготвя встрани от пламъка, а не директно отгоре.

  5. Заложете и на зеленчуците

  Плодовете и зеленчуците не съдържат протеини и мазнини, така че водата е единственото нещо, което капе в пламъците. Крайният резултат: по-малко канцерогени и антиоксиданти. Или ако все пак има големи почитатели на месото, може да се комбинират. Шишчетата са идеален вариант.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »