Фактът, че хората прекарват много време в социалните мрежи не се дължи само на практичността на тези услуги. Компаниите, които разработват тези социални мрежи, прекарват доста време в уверяване, че всеки елемент в тях е направен така, че да привлича вниманието на потребителите. Това твърди Аза Раскин, създател на една от най-популярните функции в интернет днес. Раскин участва в нов репортаж на БиБиСи, в който той и други представители на Силициевата долина твърдят, че социалните мрежи са като "поръсени с поведенчески кокаин".

Раскин е създател на функцията за т.нар. безкраен скрол. Тя се използва масово в социалните мрежи, а и все повече сайтове. Благодарение на нея публикациите се зареждат автоматично една под друга до безкрай, без да има нужда се сменя страницата. "Ако не дадеш на мозъка си достатъчно време да настигне импулсите ти, просто продължаваш да скролваш надолу", казва Раскин пред БиБиСи.

Той казва, че първоначалната му цел не е била да пристрастява хората, а просто да улесни работата с интернет страниците. Сега обаче се чувства виновен заради популярността на творбата си. Днес той е сред критиците на продължаващите практики на социалните мрежи да търсят нови и нови начини да привличат и задържат потребителите.

"Сякаш те взимат поведенчески кокаин и го ръсят върху интерфейса и това е нещото, което постоянно те кара да се връщаш за още и още. Зад всеки екран, който се показва на телефона, има буквално по хиляда инженери, които са работили по това нещо, за да го направят максимално пристрастяващо", коментира Раскин.

Негови колеги от бранша също не бягат от темата. Леа Пърлман е създател на бутона "харесвам" на Facebook заедно с Джъстин Росенщайн. Пред БиБиСи тя казва, че също се е пристрастила към социалната мрежа заради трупането на "харесвания" в публикациите ѝ.

"Когато имам нужда от валидация, отивам във Facebook. Чувствам се самотно - нека си проверя телефона. Чувствам се неуверена - нека си проверя телефона", казва тя.

Подобни критики има от доста време към социалните мрежи. Наскоро в мрежата се появиха и информации, че Facebook и Instagram подготвят режими тип "не ме безпокой", за да позволят на потребителите да скриват известията за определен период от време. Instagram тества и функция, която ще казва на потребителите, когато са видели всички публикации за последните два дни, за да ги успокои, че не са пропуснали нищо и да не скролват безкрайно едни и същи неща.

Разбира се, самите социални мрежи далеч не смятат, че услугите им са пристрастяващи. "Обвиненията, които се повдигат по време на заснемането на предаването "Панорама" на БиБиСи са неточни. Facebook и Instagram са разработени с идеята да събират и сближават хората с техните приятели и семейства и нещата, за които ги е грижа", коментира говорител на Facebook пред онлайн изданието CNET. Той допълва, че основното решение, което инженерите взимат, винаги е свързано с това как хората по-лесно да се свързват едни с други, да споделят интересите си и да подкрепят каузите, които са им важни.

vesti.bg