Понеделник, 21 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.06.2018  » Храните с Е441 – забранени за вегетарианци и вегани
  Храните с Е441 – забранени за вегетарианци и вегани

  Източник: iStockphoto

  Дори храни с наглед изцяло растителен произход може да се окажат неподходящи за консумация от вегани и вегетарианци. Рискът идва от влагането на различни добавки в тях, които може да са добити от животинска суровина. Такава добавка е Е441. С този код в хранителната индустрия се означава желатинът. Всяка храна, на чийто етикет е означено съдържание на Е441, може да наруши стриктния хранителен режим на хората, избягващите животински храни.

  Както всяка добавка към храната, чийто код започва с Е и първа цифра 4, Е441 се ползва като желиращ агент.

  Желатинът спокойно може да се разглежда и самостоятелно като хранителен продукт, защото представлява чист протеин. Все още обаче той се ползва в производството на храни като добавка и има своя обозначителен код. Както всички хранителни добавки, означавани с Е и първа цифра 4, Е441 се ползва като емулгатор и сгъстител, в случая – като желиращ агент. Това обяснява защо Е441 се ползва основно в сладкарската и консервната промишленост и може да присъства в състава на продукти, които на вид не изглеждат като съдържащи животински продукти.

  Желатинът обаче се получава основно чрез варене именно на животински продукти – най-често кости, хрущяли, кожи и др, и хидролиза на колагена, съдържащ се в тях. Статистиката сочи, че Е441 е най-масово ползваният в хранителната индустрия желиращ агент. Така, дори безобидни желирани храни може да се окажат неподходящи за консумация от вегетарианци и особено от стриктни вегани.

  Отчита се тенденцията през последните години животинският желатин в хранителната индустрия да се замества от растителни желиращи агенти – най-често агар или пектин. Ако в състава на хранителните продукти е включен растителен желатин, това ги прави напълно безобиден за консумация от вегани и вегетарианци. Произходът на желиращия агент в храната следва да бъде обозначено върху етикета със съдържанието им.

  Е441 е позволена за употреба добавка в рамките на Европейския съюз, САЩ и на практика навсякъде по света.

  Няма данни добавката да носи опасни последствия за здравето, но е известно, че желатинът може да обостри проявите на здравословни проблеми като астма, повишена алергична нагласа и др. Така, храните, съдържащи Е441, следва да се консумират внимателно и от астматици, хора с алергия, особено към сулфити, и др.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »